Se doreşte un festival internaţional de film şi la Oradea. Regizorul Radu Vaida îşi doreşte ca Cetatea de pe Criş să intre, la rându-i, în circuitul festivalelor internaţionale de film din Ardeal, după modelul TIFF, sau a festivalelor de la Sibiu şi Sighişoara.
Oradea Film Festival (OFF) se promovează sub motto-ul „Open For All”, organizatorii anunţând că vor putea participa la festival toate creaţiile artistice realizate după 1 februarie 1915. Adică orice film din ultimul secol! Acestea vor fi grupate în cinci categorii, lung şi scurt metraj atât ficţiuni cât şi documentare, precum şi creaţii de maximum 60 de secunde.
Regizorul Vaida va fi directorul festivalului al cărui debut este condiţionat, totuşi, de apariţia resurselor financiare.
Promotorii OFF sunt Asociaţia Oradea Theatre And Film şi Cinema Cortina Digiplex – locaţie desemnată deja gazdă principală pentru proiecţiile din cadrul OFF, programate pentru perioada 15 – 18 octombrie 2015. Dincolo de ideea generoasă, iniţiatorii sunt în căutate de sponsori, dorindu-se strângerea unei sume de minimum 20.000 de euro, pentru ca festivalul să devină realitate. 11-12.000 de euro urmează să fie destinaţi premiilor.
Regizorul Radu Vaida şi o echipă de tineri lansează Oradea Film Festival, ce ar urma să aibă loc în octombrie 2015.
„Eu sper că vor fi sute de filme, nu zeci. Se vor putea prezenta filme rulate deja şi la alte festivaluri. Preţul biletelor va fi mai mic ca la cinema, în mod curent. Totul va fi pentru public”, anunţă regizorul Radu Vaida, directorul primului festival internaţional de film gândit a fi realizat pe malurile Crişului – Oradea Film Festival (OFF). În paralel, Vaida şi-ar dori ca cinematografia, alături de celelalte arte, să fie studiate şi de elevii claselor a XI-a şi a XII-a, ca materie opţională.
OFF se arată ca o idee generoasă, care însă îşi caută încă sponsori şi parteneri. Şi totuşi, iniţiatorii au decis să iasă în public pentru a-şi promova proiectul, pentru a prinde aderenţă în rândul comunităţii locale. Înainte de a apela la instituţiile publice, Asociaţia Oradea Theatre And Film (AOTF) speră să găsească un partener în comunitatea locală de afaceri. „Trebuia să facem pasul ăsta ca lumea să afle despre iniţiativă. Nu ne-am permis nicio clipă să nu fim optimişti. Pe 15 octombrie să îl deschidem. Dar pentru aceasta ne trebuie un buget de minimum 20.000 de euro”, arată Vaida. Asociaţia şi-a găsit deja un partener, ce va oferi locaţia festivalului: Cinema Cortina Digiplex. Însă se doreşte ca filmele să fie proiectate şi în locaţii secundare din oraş şi Băi prin bunăvoinţa partenerilor atraşi: în restaurante, bazine, fime vizionate în aer liber, chiar din maşină.
Vor fi acceptate toate filmele realizate în ultimul secol, iar primele înscrieri vor putea fi făcute de la 1 februarie 2015, anunţă organizatorii, care gândesc OFF ca un festival neîncorsetat, „deschis pentru toţi”. Creaţiile vor fi grupate în cinci categorii de scurt şi lung metraj, din care una va fi destinată celor sub 60 de secunde.
PR-ul Andrei Gliga insistă asupra ideii de workshop: „Vor fi workshop-uri. Vrem ca publicul să fie tot timpul în zonă. Au fost contactate echipe de filmare inclusiv din Londra, care vor să vină şi sperăm să şi ajungă”.
Nume sonore în juriu
Regizorul Radu Vaida spune că vor fi două jurii internaţionale, unul pentru filme de ficţiune şi unul pentru documentare. Nu a putut spune care vor fi membrii juriilor aduşi din străinătate, însă a avansat nume sonore din ţară. Din juriul pentru ficţiune vor face parte Radu Munteanu, numit de Vaida „regele filmelor de reclamă”, Dan Chişu – „cel mai competent” şi George Mihăiţă – „după părerea mea cel mai titrat om de film din ţară”.
Din juriul pentru documentare vor lua parte Kopel Moscu, regizorul, „profesor universitar la UNATC, cea mai mare somitate în domeniu”, Lucia Hossu Longin, celebra realizatoare a documentarului TVR „Memorialul durerii” şi Radu Vaida. „Pe lângă aceştia, şi-au exprimat dorinţa de a participa ca invitaţi special Marcel Iureş, care va da un premiu şi Cristian Mungiu, care speră să fugă pentru o seară la Oradea, să ofere un premiu”.
Perioada de înscrieri se deschide pe 1 februarie şi se închide în 31 august 2015.
Secţiunile proiectului Oradea Film Festival
Filmele pot face parte din una dintre categoriile:
1. Film de lung metraj ficţiune – orice creaţie care depăşeşte 50 minute (taxă de participare 75 euro, respectiv 45 euro, pentru înscrieri timpurii)
2. Film de lung metraj documentar – orice creaţie non-ficţiune care depăşeşte 50 minute (50 euro, respectiv 35 euro)
3. Film de scurt metraj ficţiune – orice creaţie care depăşeşte 60 de sec. dar nu mai mult de 50 min. (20 euro, respectiv 15 euro)
4. Film de scurt metraj documentar – orice creaţie non-ficţiune care depăşeşte 60 sec. dar nu mai mult de 50 min. (15 euro, respectiv 10 euro)
5. Sub 60″ – orice creaţie care nu depăşeşte 60 de secunde (10 euro, respectiv 5 euro)
Festivalul va avea o periodă de înscrieri, astfel:
– în perioada 01.02.2015 – 28.02.2015 înscrieri timpurii
– în perioada 01.03.2015 – 31.07.2015 înscrieri obişnuite
– în perioada 01.08.2015 – 31.08.2015 înscrieri târzii
După expirarea perioadei de înscrieri a creaţiilor video, urmează perioada de preselecţie şi apoi de evaluare a acestora de către un juriu cu componenţă naţională şi internaţională.
Citiți principiile noastre de moderare aici!