Filiala Bihor a Ordinului Arhitecților din România prezintă în premieră joi, 30 mai, de la ora 19, la Casa Tineretului din Oradea, str. Cazaban nr. 49, documentarul intitulat „Oraș, evoluție și actualitate”. Filmul a fost realizat în cadrului proiectului cultural finanțat din Timbrul arhitecturii de către Ordinul Arhitecților din România, sesiunea 2022/2023. Intrarea la eveniment este liberă.
[eadvert]
Scopul proiectului a fost de a pune în valoare importanța și rolul factorilor implicați direct în actul de arhitectură și dezvoltare urbanistică a orașului. Ordinul Arhitecților din România, filiala Bihor, invită privitorii să descopere povestea spusă de arhitecţi şi specialişti, cei care modelează spațiul urban.
Filmul este structurat pe capitole. Primul se referă la Istoria ascunsă – detalii despre Cetatea Oradea, Casa de Cultură a Sindicatelor. Al doilea este Moștenirea prețuită – respectul față de patrimoniul arhitectural – palatele orădene monumente istorice şi ultimul cuprinde Perioada comunistă și colectivul – construcții din anii 1960-1980, blocurile de locuințe din cartiere, rolul bulevardelor și a intersecțiilor importante, Piața Magnoliei, detalii despre investițiile importante – Hotel Continental, fostul Cinematograf Patria, Sala de sport Antonio Alexe, Magazinul Crişul și Mercur de pe str. Republicii ca apoi să facă referire la Oradea nouă – Centrul Comercial Lotus, Hotel Ramada și imobilul situate pe str. Roman Ciorogariu nr. 26.
Arhitecţii spun povestea
Filmul se încadrează în categoria documentarelor narative, care prin personaje, arhitecți și specialiști descriu prin note particulare și relevante pentru o anumită perioadă, evoluția orașului Oradea. Echipa de proiect formată din arhitect Daniel Panait – președinte al Filialei Bihor și manager de proiect – Angela Lupșea, și-au propus ca prin scenariu și particularitățile acestuia să fie dată o notă aparte breslei arhitecților și a colectivelor de specialiști care au contribuit la dezvoltarea orașului.
Spectatorii vor afla detalii despre cum erau implicați arhitecții și specialiștii în realizarea construcțiilor din perioada 1970 și până în zilele noastre. De la arhitectura de epocă încadrată în mai multe stiluri, ce definește orașul, până la momentele de dezvoltare urbanistică a cartierelor, dar și a unor intervenții din centru istoric (numite „plombe”), filmul prezintă pe capitole informații interesante încadrate din perspectiva aleasă de fiecare personaj.
Personajele din documentarul narativ au fost selectate pentru profesia pe care o au și contribuția adusă în momente de cumpănă. Personajele nu țin prelegeri pentru spectatorii care îi privesc, ei își exprimă opinii personale, ca să arate linii de comportament specifice care se influențează reciproc atunci când deciziile contează pentru dezvoltarea unui oraș.
Povestea pe care o transmit este mult mai importantă decât detaliile tehnice, emoția și empatia pentru orașul Oradea ocupă un loc aparte în acest film documentar.
Și-au adus contribuția la realizarea filmului ca personaje, arhitecții: Daniel Panait – președintele Filialei Bihor, Ernest Pafka, Aurel Cobe, Dorin Letea, Emil Moga, Cristian Pușcaș, Alexandru Maxim, Paul Szasz, Dan Costa, Ládislau Vági, Octavian Muth, Némethy Lászlo, Raul Drimbău, inginerii: Daniela Ionașcu, Marcela Prada și Gelu Costea și manager de proiect Angela Lupșea.
Documentarul „Oraș, evoluție și actualitate”, prezintă mai mult decât orașul, oamenii implicați în construirea unui patrimoniu.
Prezentarea informațiilor din documentar a fost realizată prin ilustrații din perioadă dar şi cu ajutorul filmărilor cu drona, cadre ce conferă o tonalitatea modernă lucrării cinematografice. Un partener important în acest sens a fost Agerpres, care a furnizat fotografiile preluate în film, un aport important în susținerea proiectului avându-l Claudia-Victoria Nicolae, director general Agerpres.
Scenariul a avut particularități astfel încât să se încadreze temei proiectului și scopului acestuia, respectând firul narativ ce s-a manifestat prin personajele alese, locațiile filmărilor, ilustrații inserate etc. Regia filmului documentar a fost realizată de echipa coordonată de Bogdan Mustățea.
Trimite articolul
Xoradea=oras/evolutie/actualitate si SALARIILE CELE MAI MICI !