BlooDoChallenge este inițiativa unui grup de tineri din Oradea care și-au propus să unească comunitățile locale în jurul unei aplicații mobile prin intermediul căreia să se distribuie activ și controlat informații legate despre nevoia mare/urgentă de sânge cu care se confruntă centrele de transfuzie.Ideea a fost a Paulei Gal, iar alături de membrii echipei sale au transformat-o într-un proiect câștigător a fazei naționale a Technovation Girls România, organizat de ADFABER.org, competiție care își propune să stimeleze interesul fetelor pentru tech.
[eadvert]
Competiția se desfășoară în fiecare an, tema acestuia fiind găsirea unei soluții la o problemă locală. Paula Gal spune că a pornit de la datele statistice care arată că doar 2,7 dintre orădeni donează sânge, iar la nivel național o fac doar 2% dintre români. Aceste cifre ne situează la coada donatorilor din Europa. Ideea a fost susținută de la început de către Centrul de transfuzie sanguină Oradea, iar acum dr. Ligia Olivia Burtă se ocupă , alături de echipa care a perfecționat aplicația de lansarea ei. Fetele și mentorul lor au început să lucreze la aplicație încă din 2018. Alături de Paula Gal din echipă au mai făcut parte, Irina Maria-Veronica, eleve în clasa a XI-a la CN Mihai Eminescu, în acel moment, Cosmina Gal, sora Paulei, clasa a IX-a la CN Mihai Eminescu și Alexandra Mazăre, clasa a XI-a la CN Emanuil Gojdu, la momentul dezvoltării aplicației. Ele au fost echipa 4Girls4Change care a reprezenta România în semifinala internațională a Regional Pitch.
„ BlooDoChallenge e aplicaţia care va revoluţiona felul în care donăm sânge! Aplicația va fi utilă nu numai în cazul unor accidente, atunci când e nevoie de donare masivă de sânge, ci și pentru tratamentele cu plasmă, în cazul celor infectați cu COVID 19. Cu ajutorul aplicației vor putea fi urmărite urgențele și totodată scopul e să stimulăm donarea de sânge. Ca donator vei putea să își vezi istoricul, dar și să obții puncte pe care să le poți valorifica. Fiindcă dacă ai făcut o faptă bună, probabil vei mai dori să faci încă una. Pe baza punctelor acumulate ne gândim să creăm posibilitatea donatorilor să poată valorifica punctele obținute donând o masă caldă unei persoane nevoiașe, făcând astfel încă o faptă bună. Astfel că, în aceste zile vom contacta un număr cât mai mare de restaurante pentru a vedea cine se înscrie în acest parteneriat. Dorim să fie o relație win-win, astfel că restaurantele care vin în proiect să aibă un spațiu în care să-și prezinte oferta. În aplicație vei putea afla dacă donarea a fost acceptată sau nu. Ce înseamnă aceasta? Până e acceptată donarea trec câteva zile, în care se fac analize sângelui. Astfel că dacă ești donator poți face și analize fără să plătești. Accesul în aplicație se face cu ajutorul unui cont, poți să o faci și ca oaspete, dar cu un număr limitat de funcționalități”, explică Alex Oancea.
BlooDoChallenge a luat naștere pentru a accelera creșterea numărului donatorilor de sânge. Aplicația se află în fază de testare. Nu e prima dată când cineva se gândește să crească numărul donatorilor cu ajutprul tehnologiei.
„În ţara noastră numărul donatorilor de sânge este la jumătatea celui necesar şi de faptul că numărul donatorilor constanţi nu depăşeşte 10.000 de persoane la nivel naţional, promovarea donării de sânge prin campanii şi prin aparţinători poate aduce suplimentar un număr semnificativ de 20.000 de donatori ocazionali a căror fidelizare-transformare a lor în donatori constanţi întâmpină dificultăţi. Într-o lume în care toţi beneficiem de pe urma tehnologiei, propunerea legislativă doreşte să atragă atenţia asupra importanţei acestui gest şi să stimuleze salvarea de vieţi prin donarea de sânge, printr-un simplu serviciu de mesagerie”, se arată în expunerea de motive a unei propunerii legislative din 2018, votată de Senat, ca primă cameră, prin care se propunea ca donatorii de sânge să primească mulțumiri sau să poată fi solicitați în caz de urgență.
Trimite articolul
XMațul este rege
Degeaba faceti inca zece aplicatiile lui peste, pana cand ,o donare dureaza in medie 2-3 ore,o sa fie donatori din ce in ce mai putini.Este un lucru foarte bun ca s-au exclus tiganii de la donare, dar ei erau donatorii care chiar aveau nevoie de acele tichete de masa primite. Un om “normal” care are si un loc de munca,neavand (teoretic) nevoie de acele tichete,doar din pura bunatate ,nu o sa astepte 2-3 ore pentru o donare.
P.S. Sunt donator “normal” de 13 ani.
-
Cred ca ti-ai donat si neuronii… esti prost de bubui
-
Esti suparat ca fiind minoritar (tigan sa intelegi si tu) nu poti dona ?
-
Rusine sa va fie imbecililor care comentati aiurea. Probabil doar stirile de covid, PSD, Viorel si vulpita va plac. In loc sa apreciati munca si devotamentul acestor tineri comentati aiurea…