Câteva zeci de doctori au ocupat joi dimineaţă o sală de la Hotel Continental pentru a se pune la punct cu modalităţile de supraveghere pe termen lung a copilului supravieţuitor de cancer. Asociaţia „Protejaţi copiii” a Spitalului „Dr. Gavril Curteanu” şi Facultatea de Medicină au organizat, ca o continuare a Zilei Mondiale a Luptei Împotriva Cancerului la Copii, un curs pentru medicii de familie, cu scopul de a se consolida colaborarea dintre pediatrii oncologi şi doctorii de familie, pentru ca toţi copiii care sunt declaraţi vindecaţi de cancer să poată fi supravegheaţi mai bine şi în continuare, iar în caz de complicaţii să beneficieze de tratament ţintit şi eficient.
„Preţul pe care trebuie să îl plătească copilul şi familia pentru a supravieţui este foarte mare pentru că pot apărea foarte multe probleme după ce copiii cu cancer sunt declaraţi vindecaţi şi atunci rolul medicului de familie este foarte important”, a declarat dr. Ritli audienţei. El a subliniat că şi până acum medicii oncologi au colaborat cu doctorii de familie ai copiilor trataţi de cancer, dar că doresc ca toţi cei peste 300 de medici de familie din Bihor să fie bine informaţi despre problematica copilului supravieţuitor cancerului pentru a-l putea ajuta cât mai bine, la nevoie.
50.000 pentru onco
Invitatul special al doctorilor a fost viceprimarul Gheorghe Carp, care însă a declarat că nu a venit la curs în calitate de reprezentant al Primăriei Oradea cât mai degrabă ca şi fost coleg al medicilor de la oncologie pediatrică, cu care a lucrat zece ani. „Tema aleasă – Supravegherea pe termen lung a copilului supravieţuitor cu cancer – este extrem de importantă întrucât numărul copiilor care suferă de cancer este mult mai mare decât gândesc mulţi dintre noi că există”, care a declarat că un copil cu cancer şi familia lui vor fi afectaţi toată viaţa psihic şi nu numai, motiv pentru care e normal ca oncologii să colaboreze foarte strâns cu medicii de familie ca să poată aplica cel mai bun diagnostic şi tratament, dacă e cazul.
„Avem o mare şansă că la Oradea există o secţie de oncologie pediatrică foarte bună. Aş vrea să spun că SpitalulCurteanu are o secţie de chirurgie foarte bună, dar nu pot spune acest lucru decât despre secţia de oncologie”, a spus dr. Carp care a anunţat că săptămâna viitoare va avea loc la Oradea All Star Game de baschet şi toţi banii care se vor aduna la acest meci (în jur de 500 de milioane lei vechi) vor fi donaţi secţiei de oncologie pediatrică de la Spitalul Curteanu.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!