Reorganizarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi colaborarea cu administraţiile locale sunt temele centrale puse în discuţie cu ocazia întâlnirii tururor directorilor generali şi economici ai direcţiilor sanitar-veterinare din ţară, la Oradea.
Vladimir Mănăstireanu, președintele ANSVSA s-a deplasat la Oradea pentru a face informarea şi instructajul necesar cu subordonaţii. Reorganizarea vizează înfiinţarea a două compartimente noi – Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor şi Antifrauda.
„Ori de câte ori avem informaţii că, ori de câte ori sunt probleme de siguranţă alimentară, sunt şi probleme de altă natură, colaborarea cu celelalte organe este foarte bună”, spune acesta, referindu-se la protocoalele încheiate de ANSVSA cu alte instituţii de control.
Noua ordanigramă după care vor lucra direcţiile din teritoriu sunt depuse spre avizare la Agenția Națională a Funcționarilor Publici și urmează să intre în vigoare după această etapă. Vestea bună pentru Bihor, spune Mănăstireanu, este că nu se vor face reduceri de personal. Mai mult, Bihorul are permisiunea să ocupe patru posturi – două pentru munca de laborator şi două pe sector economic. „Îi încurajez pe directori să angajeze tineri”, a precizat șeful ANSVSA, convins că formarea unui bun tehnician laborant se face în ani de zile.
Mănăstireanu a anunţat noutatea în cadrul unei conferinţe de presă organizată de prefectul Claudiu Pop, cu participarea șefului DSVSA Bihor, Remus Moțoc.
Bunăstarea animalelor
Mănăstireanu a pus înfiinţarea Poliţiei Animalelor în contextul mai larg al gestionării câinilor fără stăpân. A menţionat între atribuţiile acestui serviciu şi verificarea condiţiilor din adăposturile publice sau private de câini şi a insistat pe măsura aplicării de sancţiuni în cazul încălcării normelor de bunăstare a animalelor.
Câinii comunitari sunt gestionaţi, în prezent, după o legislaţie mai veche – normele metodologice aferente Ordonanței de Urgență 155 sunt suspendate pe fondul contestaţiei formulate de Asociația Vier Pfoten la Curtea
Constituţională. În acest răstimp, eutanasierea câinilor fără stăpân este interzisă.
În calitate de co-autor al cadrului legal atacat de asociaţia de protecţie a animalelor, şeful ANSVSA se declară convins că Guvernul va câştiga procesul cu menţinerea normelor în vigoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!