Trei bihoreni au fost trimişi în judecată pentru că au furat bani din peste 100 de conturi bancare cu carduri falsificate cu ajutorul unor dispozitive speciale montate pe bancomate.
Poliţiştii de la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea (BCCO) şi procurorii DIICOT spun că Sbârcioc Genis Valentin (32 de ani), din Tărian, era capul reţelei şi, împreună cu orădeanul A.V. (32 ani), şi L.Ş.R. (34 ani), din Bratca, au creat două dispozitive electronice (de skimming) pe care le-au montat pe bancomate din Oradea, Beiuş şi Sibiu.
Cei trei nu aveau pregătire în IT, dar au cules informaţii inclusiv despre confecţionarea unor astfel de dispozitive cu ajutorul unor colaboratori din Europa de Vest şi SUA. Ei montau dispozitivele, mici şi mai greu observabile, în doar câteva secunde, le lăsau o perioadă scurtă de timp, după care reveneau, demontau aparatele şi datele înregistrate de acestea le foloseau apoi pentru confecţionarea de carduri false. Cu ajutorul unor programe hardware şi software au inscripţionat benzile magnetice ale unor suporturi de plastic (carduri expirate, cartele de acces în instituţii, cartele de alimentare cu carburant etc.).
Odată realizate cardurile false, cei trei s-au perindat prin ţară, extrăgând diverse sume de bani de la mai multe ATM – uri aflate în Arad, Sibiu, Braşov, Mureş şi Bacău.
Percheziţii
Păgubiţii nici nu şi-au dat seama că au fost furaţi pentru că nu şi-au verificat des conturile. Oamenii legii au motivat că cei trei indivizi scoteau de pe caduri de salarii, sume mici de bani, dar în total, au luat din peste 100 de conturi peste 50.000 euro.
„Afacerea” s-a prăbuşit practic în 5 august când, un procuror DIICOT, mascaţii şi poliţiştii BCCO Oradea au făcut trei percheziţii domiciliare la locuinţele celor trei indivizi. Acolo au găsit dispozitive electronice destinate accesului ilegal în sisteme informatice, diverse înscrisuri, aparatură IT, respectiv laptop-uri, unităţi centrale de calculator, suporturi optice de stocare a datelor.
Din fericire, poliţiştii au reuşit să recupereze prejudiciul fiindcă au pus rapid sechestru pe un apartament şi o maşină de lux ce aparţinea indivizilor. Capul reţelei şi unul dintre ortaci au fost arestaţi preventiv, al treilea e judecat în stare de libertate şi dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă să facă puşcărie între trei şi 12 ani.
O.Ş.
Cum sa nu vi se fure banii de pe card
Citiți principiile noastre de moderare aici!