Instituția Prefectului a emis o circulară prin care aduce în atenția unităților-administrativ teritoriale de la nivelul județului Bihor lansarea celei de a 5-a sesiuni de depunere a cererilor de sprijin pentru schema de ajutor de stat ”Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite”. Schema de ajutor face parte din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, și este finanțată de Ministerul Agriculturii, prin APIA.
„Încurajez primăriile să acceseze acest program, pentru a reface patrimoniul forestier al Bihorului. În special în contextul inundațiilor din acest an, împăduririle sunt o necesitate. Prin Serviciul de Coordonare Instituțională stăm la dispoziția edililor care au nevoie de îndrumare în depunerea proiectelor”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.
Sesiunea de depunere a proiectelor se va desfășura între 20 iulie – 11 decembrie 2020, iar alocarea financiară este de 10 milioane de euro.
Pentru ce se dau banii
Sprijinul financiar prin schema de ajutor de stat se acordă deținătorilor de terenuri agricole, în baza unui angajament pentru o perioadă de 12 ani și vizează crearea de trupuri de pădure și perdele forestiere de protecție. Sprijinul se acordă ca valoare fixă, reprezentată de costuri standard pe hectar pentru împădurire și compensarea pierderilor de venit agricol, după cum urmează:
• Prima pentru înființarea plantațiilor forestiere, care acoperă costurile cu elaborarea proiectului tehnic de împădurire și costurile aferente înființării și împrejmuirii plantației, denumită Prima 1,
• Prima anuală acordată pe unitatea de suprafață, pentru acoperirea costurilor de întreținere (maximum 6 ani) și îngrijire a plantației forestiere (maximum 2 ani), precum și pentru compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, pentru o perioadă de 12 ani, denumită Prima 2.
Terenurile agricole aflate în proprietatea publică sau privată a unităților administrativ teritoriale de nivel LAU 2 (comune, orașe, municipii) sunt, de asemenea, eligibile în cadrul schemei de ajutor de stat. Beneficiarii care împăduresc astfel de terenuri sunt eligibili numai pentru plățile acordate în baza Primei 1.
În luna ianuarie a acestui an, prin ordinul emis de prefectul Țiplea, cele 101 primării din Bihor au fost informate asupra necesității actualizării comisiilor municipale, orășenești și comunale pentru identificarea, delimitarea și constituirea în perimetre de ameliorare a terenurilor neproductive, care pot fi ameliorate prin împădurire, transmite Prefectura.
Silviu Dehelean – USR Bihor
USR: Primăriile, deloc interesate. Zero cereri!
Recent, deputatul USR Silviu Dehelean deplângea lipsa totală de interes a primăriilor din Bihor pentru împăduriri. “Zero unități administrativ teritoriale din Bihor au depus cereri de ajutor de stat pentru împădurire. Da, ați auzit bine, ZERO! În timp ce defrișările legale sau ilegale continuă în ritm accelerat, primăriile și Consiliului județean Bihor nu arată niciun interes pentru împăduriri. Dacă unitățile administrativ teritoriale nu au depus proiecte, beneficiarii privați au depus, totuși 11 proiecte”, a declarat deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.
Trimite articolul
XCopacii ar putea fi vopsiți cu vopsea fluorescentã ca la bancnote?