Înscrierile în Controlul Oficial al Performanţelor (COP) şi Registrul Genealogic (RG) sunt obligatorii pentru crescătorii de bovine şi ovine în vederea obţinerii Sprijinului cuplat în zootehnie aferent anului 2017.
În judeţul Bihor, asociaţia acreditată pentru aceste activităţi la ambele specii este Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Animale Domestice şi Păsări Bihor (AJCADP), cu acreditarea nr. 27/04.11.2013 la taurine şi nr. 82 seria CO/10.2014 pentru ovine. „La specia taurine avem înscrise peste160 de ferme în anul 2016 , la ovine peste 170 de ferme, care beneficiază de SCZ pentru anul 2016”, ne-a spus Alexandru Oltean, preşedintele AJCADP.
La specia taurine se refac dosarele şi contractele la fermierii înscrişi în COP şi RG pentru anul 2017 începând cu 1 noiembrie, până pe 20 noiembrie 2016. La specia ovine se refac dosarele şi contractele la fermierii înscrişi în COP şi RG. De asemenea, se pot face înscrieri şi pentru noii fermieri care îndeplinesc condiţiile Ordinului MADR 619 şi doresc să beneficieze de SCZ pentru anul 2017. Pentru această categorie, înscrierile se fac în perioada 01.11 -15.11.2016.
Condiţii
În baza Ordonanţei 619 şi regulamentelor UE, fermierii care vor să beneficieze de Sprijinul Cuplat în Zootehnie trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Printre acestea se numără: pentru vacile de lapte, efectivul trebuie să fie de 10-250 capete în exploataţie cu cod ANSV, cu vârsta între 2-8 ani la data-limită de depunere a cererii unice de plată. Vacile trebuie să aibă cel puţin un produs înregistrat în baza de date RNE. Este necesar şi un tabel cu vacile solicitate pentru efectuarea COP şi RG (copie paşapoarte), tabel aprobat de OJZ Bihor. Adeverinţa de la medicul veterinar conform căreia animalele sunt indemne de boli infecto-contagioase este de asemenea necesară.
La ovine, solicitanţii de sprijin trebuie să aibă de la 150-600 capete ovine sau berbeci de reproducție, inclusiv mioare şi miori cu vârsta minimă la 31 martie de 1 an. Femelele ovine și berbecii de reproducție din exploataţie să aibă vârsta maximă 8 ani la oi şi 6 ani la berbecii de reproducţie (subvenţia se primeşte o singură dată în viaţă) la data-limită de depunere a cererii unice de plată. Efectivul să fie înregistrat în RNE, iar tabelele cu aceste efective să fie aprobate de OJZ Bihor. Este nevoie şi de adeverinţă de la medicul veterinar conform căreia animalele (ferma) sunt indemne de boli infecto-contagioase.
Persoanele juridice, inclusiv persoanele fizice cu atestat de producător, potrivit Legii 145/2014, vor plăti numai 30% din valoarea COP şi RG.
Întreaga activitate se va derula pe baza unor contracte încheiate între ascociaţie şi fermier. Informaţii suplimentare se pot obţine la tel. 0751/040.034.
Citiți principiile noastre de moderare aici!