În cadrul întâlnirii, iniţiată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie, a fost prezentat un program de dezvoltare a raselor în sistem tradiţional a raselor Bazna şi Mangaliţa. Programul se adresează fermelor de subzistenţă cu un efectiv de la minim 5 capete la 20 de capete.
Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale s-a intalnit zilele acestea, cu reprezentanti ai crescatorilor de porci din rasele Bazna si Mangalita.
În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale va realiza în perioada următoare un proiect de act normativ pentru a crea cadrul legal în vederea implementării acestui program.
Un rol important în implementarea acestui program îl are Agenţia Naţională pentru Zootehnie care identifică producătorul, îl înregistrează în program, asigură livrarea grăsunilor, monitorizează activitatea, stabileşte contractul cadru de livrare dintre producător şi procesator şi asigură încheierea contractului de achiziţii de purcei.
Programul are ca scop creşterea efectivelor de scroafe de reproducţie aflate în crescătorii de rase autohtone, Bazna şi Mangaliţa, precum şi creşterea producţiei de carne de porc din aceste rase.
Porcul somon
Cu un procent de acizi graşi nesaturaţi ce ajunge la 70%, procent similar cu cel întâlnit în uleiul de măsline sau somon, carnea de porc Mangaliţa are mare căutare. De aceea porcul cu par creţ sau porcul somon – aşa cum mai este denumit, renaşte din propria cenusă.
La fel, porcul Bazna are cea mai gustoasă carne de porc deoarece este perselată şi marmorată, are de asemenea frăgezime, suculenţa şi aromă consistentă. Şi porcul Bazna conţine grăsimi (lipide) cu densitate mică şi cu capacitate mică de reţinere a apei, mai puţin colesterol, la fel ca şi rasele Mangaliţa, Vietnameză, care conţin colesterolul bun.
Aceşti porci sunt uşor de crescut. Condiţiile de întreţinere şi alimentaţie sunt flexibile. Mănâncă porumb sau alte cereale şi se dezvoltă excelent fără concentrat. Suportă bine atât căldura cât si frigul.
Scroafele sunt bune mame putănd făta în condiţii gospodăreşti fără a fi necesare boxe speciale de fătare, iar purceii sunt rezistenţi.
Aceşti porci nu sunt însă ca oricare alţii. Aceştia nu pot fi crescuţi intensiv în ferme mari şi au nevoie de mai bine de 1 an şi jumătate până când să poată fi sacrificat.
În judeţul Bihor doar câţiva crescători s-au încumetate să crescă în număr mare astfel de porci cu toate că cererea pe piaţă este una mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!