Un sfert dintre sindicaliştii lui Chiş l-au părăsit, ieşind din Federaţia Ambulanţa. Bihoreanul Gheorghe Chiş va rămâne pesemne în analele sindicalismului românesc ca fiind liderul ce şi-a distrus propria federaţie.
După ce ani de zile a luat bani de la nesindicaliştii de la Ambulanţa Bihor şi, potrivit plângerilor penale împotriva lui, ar fi comis şi alte infracţiuni penale grave, ies la iveală neumulţumiri şi din partea angajaţilor altor ambulanţe din ţară. Sindicalişti sau nesindicalişti ai Federaţiei Ambulanţa îl învinuiesc pe Chiş că se erijează într-o entitate cu puteri menite să schimbe directorii serviciilor judeţene de ambulanţă, după bunul plac, pe bază de interese.
Din această cauză, mulţi sindicalişti au ieşit, alţii se pregătesc să iasă din această federaţie, fiindcă se dezic de acţiunile şi comportamentul lui Chiş şi refuză să mai tacă.
Gorjul a ieşit din FNSAR
Un articol de presă publicat la începutul lunii decembrie 2016 arăta ca filialele sindicale Ambulanţa din ţară au fost folosite cu scopul schimbării directorilor serviciilor judeţene de ambulanţă. În urma articolului de presă din Gorjeanul, liderul Federaţiei Ambulanţa a încercat să îi intimideze pe cei ce au vorbit cu ziariştii, cerându-le „explicaţii” în termen de 30 de zile pentru că l-ar fi „defăimat”. În replică, unul dintre cei ce au dezvăluit neregulile comise de Chiş, i-a transmis în scris şi punctual şi lui Chiş, argumente prin care dovedeşte că nu a fost vorba de defăimare ci de o precizare a unor situaţii de fapt. Un formular al acestei adrese trimisă de Aldescu a ajuns în toată ţara.
Replica în sine conţine informaţii referitoare la modul în care Chiş încerca să pună căluşul în gura sindicaliştilor, pentru ca el să poată face ce doreşte, chiar şi ilegalităţi cum ar fi schimbarea managerilor la ambulanţele din ţară.
Aldescu îl informează prin această adresă atât pe Chiş cât şi pe membrii actuali ai Biroului executiv, dar şi pe colegii din Consiliul Naţional ai Federaţiei Ambulanţa că, începând din 11 ianuarie 2017, Sindicatul Ambulanţa Gorj se retrage din Federaţia Ambulanţa.
Ilegalităţi vechi
Aldescu informează public că a fost timp de opt ani coleg cu Chiş, în Biroul executiv al Federaţiei Ambulanţa. Din cauza lui Chiş, în august 2012, majoritatea membrilor Biroului executiv al federaţiei, mai exact opt din 11, au demisionat, inclusiv Cristi Aldescu, de la Gorj. Motive: deciziile luate de ei în cadrul Biroului executiv şi în consiliile naţionale nu ar fi fost respectate de Gheorghe Chiş, care a făcut „trafic de influenţă ieftin” la nivelul managerilor serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară, în încercarea de a-i schimba cum vrea el. „Domnule coleg Gheorghe Chiş, te atenţionez că nici organizaţiile sindicale locale, nici FNSAR şi nici tu personal nu ai niciun cuvânt de spus în numirea directorilor din Serviciile Judeţene de Ambulanţă”, precizează Aldescu în adresa trimisă lui Chiş.
Federaţia lui Chiş
Mai mult, negru pe alb, Aldescu îi subliniază lui Chiş că „organizaţiile sindicale locale au personalitate juridică şi dreptul de a-şi apăra membrii, libertatea de a comunica cu mass media, dreptul de a vorbi liber în numele organizaţiei sindicale, drept ce nu ne este interzis de Constituţia României şi atunci nici de Statutul şi Regulamentul de organizare şi Funcţionare al Federaţiei Ambulanţa şi nici măcar de tine personal”.
Aldescu înştiinţează şi faptul că dintre cei circa 13.000 de salariaţi din toate serviciile judeţene de ambulanţă din ţară, Federaţia Ambulanţa mai are doar aproximativ 7.500 de membri de sindicat şi că e posibil ca acest număr să scadă vertiginos în viitorul imediat.
„Foarte mulţi colegi din ţară m-au contactat pentru a ne organiza în altă federaţie”, spune Aldescu, precizând că Sindicatul Ambulanţa Gorj face deja parte din altă federaţie reprezentativă în sectorul de sănătate şi „va negocia, paralel cu dvs. şi la nivelul serviciilor judeţene de ambulanţă din ţară şi la nivelul Ministerului Sănătăţii”.
Gheorghe Chiş nu a putut fi contactat telefonic de JB şi Bihon.ro în vederea formulării unui răspuns la acuzele aduse, la scăderea numărului de sindicalişti din Federaţia Ambulanţa sau la situaţia domniei sale de ordin penal. De la finele lunii decembrie, Gheorghe Chiş are contractul suspendat la Ambulanţa Bihor, după ce a fost numit preşedintele Federaţiei Ambulanţa.
Acuzele grave care i se aduc lui Chiş şi de către gorjeni vor fi trimise cel mai probabil şi spre informarea Ministerului Sănătăţii, actualul ministru al Sănătăţii, bihoreanul Florin Bodog, care ştie oricum despre ilegalităţile comise de Chiş în Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!