Începe stagiunea 2021-2022 a Teatrului Regina Maria, cu spectacole din repertoriul anilor trecuți, dar și producții noi. Primul spectacol din stagiune la Trupei Iosif Vulcan va avea loc marți, 7 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare Se va relua după mai bine de un an de pauză un spectacol mult așteptat de către publicul orădean: comedia „…Escu”, de Tudor Mușatescu în regia lui Claudiu Goga. „…Escu” este un spectacol de epocă, o radiografie satirică a năravurilor politice care păstrează parfumul vremurilor vechi, dar devine și o uluitoare parabolă a prezentului României
[eadvert]
Noi creem monştrii
Prima premieră a stagiunii va fi „Tartuffe”, de Molière şi se va juca în 19 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Cea mai jucată piesă de teatru a marelui scriitor francez este regizată de Vlad Trifaș, care este la prima colaborare cu Teatrul Regina Maria.
„Textul va servi generaţiilor contemporane şi va fi «ajutat» de mine şi colegii mei de pe scenă, pentru că încă este foarte contemporan. Cred şi sper că va fi cel puţin interesant spectacolul. Am o echipă foarte, foarte bună şi interesantă”, a spus într-o conferinţă de presă tânărul regizor.
Vlad Trifaș conferă textului o viziune proaspătă, subiectul fiind şi acum la fel de prezent. Chiar dacă păstrează subiectul, temele principale și natura comică a piesei, scoate la suprafață noi sensuri și nuanțează mai tare aspectul dramatic. Textul vorbește despre credința oarbă, despre habotnicie, un subiect care își păstrează caracterul contemporan.
„Oamenii au tot avut pariuri cu acest text, pentru că eu cred că el are o problemă foarte actuală legată de habotnicismul de orice fel. Ceea ce ne mână în luptă cu textul acesta – şi sub această sintagmă va sta cred spectacolul – este că monştrii nu există dacă noi nu îi creem. Ei nu se nasc singuri, e nevoie de oameni care să creadă în ei”, spune regizorul
Răzvan Vicoveanu va juca Tartuffe, Vlad Trifaş mărturisind că l-a distribuit în acest rol înainte ca acesta să câştige premiul UNITER. Din distribuţie mai fac parte actorii: Corina Cernea, Richard Balint, Angela Tanko, Ciprian Ciuciu, Mihaela Gherdan, Alin Stanciu, Pavel Sîrghi, Lucia Rogoz, Sebastian Lupu, Andrian Locovei. Decorul şi costumele sunt realizate de Oana Cernea iar spectacolul va avea multă muzică originală, creată chiar de regizorul Vlad Trifaş. Light design-ul aparţine lui Bogdan Gheorghiu.
„Umanitatea nu dispare. Ea se reinventează. Noi avem aceleaşi probleme, doar că le punem haine diferite. Veniţi la teatru! Am încredere absolută că va fi un spectacol cel puţin interesant, şi asta pentru că ei sunt buni, nu eu. Eu nu fac decât să le ofer ocazia să facă ce ştiu ei mai bine”, spune regizorul. Următoarea reprezentație este programată în data de 20 septembrie, tot de la ora 19:00, la Sala Mare.
Ultimele din septembrie
În data de 21 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Mare vă invităm să revedeți una dintre premierele stagiunii trecute: spectacolul „Moștenirea norocului”, de Thanasis Papathanasiou și Mihalis Reppas, regia Radu Nichifor, o comedie în care hazul te captivează total, dar demască un fond cu adevărat tragic.
Vineri, 24 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Arcadia, se va juca spectacolul „Trei femei înalte”, o capodoperă a teatrului contemporan, care surprinde trei femei aflate la vârste diferite, al căror destin se intersectează și evoluează într-o direcție surprinzătoare. Spectacolul i-a adus regizoarei Diana Păcurar o nominalizare la Gala Premiilor UNITER 2021, la categoria debut şi un premiu al publicului.
Spectacole de poveste
Trupa Arcadia începe noua stagiune cu una dintre cele mai frumoase povești din canonul universal: „Frumoasa și Bestia”, sâmbătă, 4 septembrie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia.
Cea mai nouă premieră a trupei nu putea lipsi din programul lunii septembrie, mai ales că este un spectacol atât de iubit de către copii: „Băiețelul care se putea mușca de nas”, de Alex Moldovan, un spectacol de Selma Dragoș (regie) și Smaranda Găbudeanu (coregrafie). O poveste hazlie și educativă, despre un băiețel care are o super-putere nemaipomenită, unică în lume, multivers și orice vers, dar este neînțeles de către cei mari – joi, 9 septembrie și miercuri 15 septembrie, de la ora 19:00, în Orășelul Copiilor.
Alte două povești clasice, de o frumusețe aparte, completează programul lunii septembrie: „Hansel și Gretel”, povestea celor doi copilași abandonați în pădure, care cad în mâna unei vrăjitoare rele, ce are o casă de turtă dulce, se va juca sâmbătă, 11 septembrie, de la ora 11:00, la Sala Arcadia și „Pinocchio”, povestea celei mai celebre marionete din lume, sâmbătă, 18 septembrie, tot de la ora 11:00, la Sala Arcadia.
Bilete au fost puse deja în vânzare și pot fi achiziționate de la agenția teatrului (marți-vineri:15:00-19:00), online de pe Eventim.ro sau începând cu o oră înainte de fiecare spectacol, de la fața locului (în limita locurilor disponibile).
Citiți principiile noastre de moderare aici!