Până la apariţia prezentului Ordinului nr. 208/2017 acestea se puteau accesa doar prin PNDR.
Noi prevederi
Prin acest ordin a fost stabilită şi aria solicitanţilor care accesează fonduri europene pentru măsura de investiţii. Astfel, aceştia pot fi persoane juridice cu domiciliul fiscal în România, instituţii şi unităţi de cercetare-dezvoltare vitivinicolă, definite conform legislaţiei naţionale în vigoare, persoane fizice autorizate, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, asociaţii de doi sau mai mulţi producători şi/sau organizaţii interprofesionale, care realizează o operaţiune de producţie, de prelucrare, de ambalare sau de comercializare a produselor din sectorul vitivinicol şi care propun programe de investiţii, altele decât cele finanţate prin PNDR.
Condiţia principală pentru accesarea tuturor operaţiunilor eligibile din cadrul masurii de investiţii este ca solicitantul să producă vinuri, în unitatea proprie, sau în nume propriu la terţi şi să comercializeze producţia vinicolă obţinută.
Solicitările de investiţii se depun în sesiune deschisă la sediile centrelor judetene ale APIA.
Pentru noua perioadă de programare 2014 – 2018 producătorii de struguri pentru vin pot accesa fonduri FEGA prin Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol, program ce are o alocare financiară anuală de 47,7 milioane euro, pentru cinci măsuri de sprijin. Aceste măsuri sunt :promovarea vinurilor, restructurarea şi reconversia podgoriilor, asigurarea recoltei, investiţii şi distilarea subproduselor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!