Cererile pentru acordarea subvenţiilor se pot depune în perioada 1 martie – 15 mai. Cererile unice de plată pot fi depuse şi după această dată, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai.
Se va depune o singură cerere, chiar dacă fermierii deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.
La depunerea cererii unice de plată, fermierii trebuie să prezinte la APIA o serie de documente de identificare, pe lângă cele de utilizare a terenului sau diversele adeverințe care se cer. Printre aceste documente se numără: copie după cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaportul/certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie după datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport.
Este necesară şi dovada deţinerii unui cont bancar activ, procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată, în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.
Dosarul-plic care va fi depus la APIA mai trebuie să conţină documente prin care dovediți că utilizați terenul, respectiv adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi unităţile administrativ-teritoriale, după caz, copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeţei agricole, încheiat între fermier și Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz.
Faţă de anii anteriori, nu vor mai fi solicitate: copia după filele din Registrul Agricol, copia titlului de proprietate și, în lipsa acestuia, declarația pe propria răspundere a fermierului privind motivul lipsei acestui document şi tabelul centralizator cu contracte (de arendare, închiriere, comodat, asociere în participațiune).
Potrivit noilor dispoziţii, eliberarea adeverinţei emise de primării, prin care fermierii fac dovada utilizării terenului, nu va fi condiţionată de plata taxelor şi impozitelor locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!