Microîntreprinderile, persoanele fizice, întrepriderile individuale deţinute sau conduse de femei pot beneficia de finanţări nerambursabile de la stat. Începând cu data de 17 septembrie 2015 ora 10:00 va fi activă pe site-ul www.aippimm.ro aplicaţia de înscriere în cadrul Programului „Femeia manager 2015”.
Beneficiari şi condiţii
„Prin program, beneficiarii eligibili primesc o valoare a alocaţiei financiare nerambursabile (AFN) de maximum 90%, dar nu mai mult de 50.000 lei pentru fiecare beneficiar. Contribuţia proprie este de minim 10%”, ne-a informat Cristian Raţiu, reprezentantul Oficiului Teritorial Cluj Napoca.
Înscrierea în program, solicitarea acordului de principiu pentru finanţare şi completarea planului de afaceri în vederea obţinerii finanţării se fac on-line pe site-ul www.aippimm.ro. În vederea înscrierii în cadrul Programului în această sesiune, operatorul economic va completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu ora 10:00 a primei zile de înscriere (joi, 17 septembrie 2015), timp de cinci zile calendaristice, până la ora 20:00 a ultimei zile de înscriere (luni, 21 septembrie 2015), cu posibilitatea prelungirii până la epuizarea bugetului alocat programului.
Pentru a se putea înscrie în program, beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii: să aibă cel mult trei ani de la înregistrarea la Registrul Comerţului; cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale ale societăţii în cazul microîntreprinderilor aplicante, sau reprezentantul persoanei fizice autorizate, întreprinderii individuale care desfăşoară activităţi economice, să fie femeie; codul CAEN pentru care solicită finanţare să fie eligibil şi autorizat la momentul înscrierii on line.
„Admiterea în program se va face în ordinea punctajului obţinut la evaluarea planurilor de afaceri on-line. Grila de evaluare se poate consulta la finalul fişierului conţinând modelul planului de afaceri (anexa 3). Punctajul minim pentru a fi acceptat de principiu la finantare fiind de 60 de puncte din maxim 100 de puncte posibile”, a specificat Cristian Raţiu.
Obiectul finanţării
Banii alocaţi vor putea fi folosiţi pentru achiziţionarea de echipamente tehnologice, maşini, utilaje şi instalaţii de lucru-inclusiv software-ul aferent, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare necesare desfăşurării activităţilor pentru care se solicită finanţare; achiziţionarea de echipamente IT, tehnică de calcul; achiziţia de instalaţii de încălzire sau climatizare aferente spaţiului în care se desfăşoară activitatea; achiziţionarea de echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare.
Bugetul primit va mai putea fi investit în active necorporale referitoare la brevete de invenţie, mărci de produse şi servicii; cursuri de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale; comision de garantare aferent anului acordării garanţiei, datorat FNGCIMM.
„Bugetul alocat Programului pentru anul bugetar 2015 este de 1.000.000 lei pentru acordarea de alocaţii financiare neramursabile. Prin implementarea programului, se estimează acordarea de ajutor de minimis unui număr de minimum 20 de beneficiari”, a explicat Cristian Raţiu.
Beneficiarii sunt obligaţi pentru o perioadă de minimum 3 ani începând cu anul următor acordării de AFN, să menţină investiţia pentru care primesc AFN în cadrul Programului în mediul declarat în planul de afaceri (rural sau urban), să nu aplice amortizare accelerată pentru activele achiziţionate în cadrul programului şi să păstreze locurile de muncă existente la data înscrierii on-line si cele create prin program conform numărului de locuri de muncă declarat pentru care a primit punctaj în planul de afaceri. În caz contrar, ajutorul acordat se recuperează.
Citiți principiile noastre de moderare aici!