Ministerul Sănătăţii a alocat judeţului Bihor şi au sosit la Direcţia de Sănătate Publică Bihor 3500 doze vaccin hexavalent (Hexacima) şi 6400 doze vaccin antigripal. Distribuirea către medicii de familie a dozelor repartizate va începe în cursul zilei de miercuri, 19 octombrie, a anunţat directorul DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.
Doctoriţa a amintit că vaccinul hexavalent (Hexacima) este utilizat pentru imunizarea, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare, a sugarilor cu vârste de 2, 4 şi 11 luni de viaţă. Dozele primite vor putea asigura recuperarea restanţierilor (din lunile 2, 4 şi 11 de viaţă) şi vaccinarea curentă, la timp, a grupei de vârstă de 2 luni.
Vaccinul antigripal va fi preluat de către D.S.P. Bihor în două tranşe, cele 6400 doze a căror distribuire începe miercuri vor fi urmate de o a doua tranşă de aproximativ 2200 doze.
Până în prezent, spune dr. Rahotă, pentru sezonul 2016/2017 cantitatea totală de vaccin antigripal repartizată judeţului Bihor fiind de 8600 doze, mai mică faţă de sezonul anterior (2015/2016) când D.S.P. Bihor a primit şi distribuit către medici vaccinatori 9500 doze de vaccin antigripal.
Cantitatea repartizată în această primă tranşă va putea asigura repartiţia unui număr de aproximativ 10 doze de vaccin antigripal pe medic de familie, insuficient faţă de necesarul solicitat. Din acest motiv, inspectorii DSP transmit că medicii de familie au responsabilitatea selectării cazurilor cu risc mai înalt pentru a le administra vaccinul antigripal, astfel că se face apel la bihoreni să „înţeleagă că medicii de familie nu vor putea satisface toate solicitările pacienţilor din lista proprie, datorită cantităţii foarte mici primite”.
Pentru cine e gratis antigripalul
Persoanele la risc eligibile pentru a beneficia de vaccin antigripal sunt reprezentate de:
1.Persoanele cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm, sau cu virusul imunodeficienţei umane,
2.Gravide,
3.Medici, cadre medii sanitare şi personal auxiliar, atât din spitalele cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariaţii instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii,
4.Persoanele, adulţi sau copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială precum şi persoanele care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor cu risc înalt,
5.Persoanele cu vârsta egală sau peste 65 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!