Se cunosc 11 din cei 13 parlamentari care au câştigat mandate în Bihor, ca urmare a votului direct în alegerile parlamentare. Iată-i: PSD: Florian Bodog – Senat, Gheorghe Bogdan, Adelina Coste şi Ioan Sorin Roman – Camera Deputaţilor. PNL: Cornel Popa – Senat, Gavrilă Ghilea, Florica Cherecheş şi Ioan Cupşa – Camera Deputaţilor. UDMR: Cseke Attila – Senat, Szabo Odon şi Biro Rozalia – Camera Deputaţilor. În ciuda locului pe lista PSD, I. S. Roman ar putea să rămînă, totuşi, fără mandat, din cauza unei condamnări penale definitive, cu suspendare. În cazul în care ANI va sesiza BEC sau BEJ şi mandatul nu-i va fi validat, Roman va fi nevoit să cedeze locul următorului pe lista PSD: Dumitru Gherman, reprezentantul pensionarilor social-democraţi.
Două redistribuite
Celelalte două mandate de parlamentar în Bihor – unul de senator şi unul de deputat – vor fi atribuite în urma redistribuirii. Pesediştii bihoreni se aşteaptă să primească un al doilea mandat de senator, pentru Felix Cozma (fost şef AJPIS Bihor), acest partid primind cele mai multe voturi în Bihor. PSD a obţinut circa 72.000 de voturi în Bihor, la alegerile legislative, în timp ce PNL a obţinut circa 59.000. UDMR circa 51.000, iar USR 9.500.
USR Bihor – un deputat?
Cel de-al nouălea mandat de deputat de Bihor ar putea reveni USR, în urma redistribuirii, în persoana notarului Silviu Dehelean. Astfel, chiar dacă nu a trecut pragul electoral în Bihor, obţinând doar 4,4% la nivel judeţean, USR ar putea primi, totuşi, un mandat de deputat în Bihor, datorită scorului bun obţinut de acest partid la nivel naţional. Bihorul este unul dintre cele mai mari judeţe din ţară, filialele de aici ale partidelor adunând voturi mai multe decât în alte judeţe mai mici ale ţării. De aici şi numărul mare de deputaţi şi senatori de Bihor. Deoarece USR trebuie să aibă reprezentantivitate la nivel parlamentar conform cu numărul de voturi primit la nivel naţional, mandatele parlamentarilor USR vor fi atribuite în funcţie de numărul de voturi obţinute de listele judeţene ale acestui partid.
Atribuirea mandatelor se face centralizat, ca urmare a deciziei Biroului Electoral Central (BEC), ca urmare a votului pe liste de partid.
Citiți principiile noastre de moderare aici!