Acum, acestea sunt terenuri părăsite, unde ocazional mai apar depozitări ilegale de gunoi.
Termenul pentru realizarea plantărilor este de doi ani, a anunţat vineri, viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă. La şedinţa de Consiliului Local de săptămâna viitoare se va supune votului un proiect de parteneriat între Primăria Oradea și Garda Forestieră, care va furniza materialul săditor şi care se va ocupa de plantare.
Trei locaţii
Este vorba de trei locații: una în cartierul Tineretului, în vecinătatea Uzinei de Apă, pe o suprafață de 1,5 ha, iar celelalte două pe malul stâng, respectiv malul drept al Crișului Repede, în aval de podul CFR, lângă şoseaua de centură, aferent liniei ferate Arad- Oradea. „Acolo avem pe de o parte o suprafață de 37 ha de teren, iar pe cealaltă parte 26 ha de teren, pe care în urma protocolului cu Garda Forestieră le vom împăduri”, a spus viceprimarul.
După aprobarea proiectului, Primăria va preda terenul Gărzii Forestiere, care va demara procedura de licitaţie în vederea stabilirii firmei care se va ocupa de aceste plantări.
„Poate nu toate aceste plantări se vor realiza în acest an, dar cu siguranță până la anul viitor toate cele 65 de ha de teren vor fi liziere ale municipiului Oradea. Începem încet, încet să împădurim cel puțin unele zone ale orașului nostru, mai ales în zona Ioșia, unde acea lizieră cu siguranță va schimba calitatea aerului în zonă”, a precizat Birta.
Voluntariat, plantări de martie
Pe suprafața de aproximativ 1,5 ha de teren din zona cartierului Tineretului, plantările vor începe în luna martie 2020. Va începe de pe acum nivelarea terenului și, când timpul va permite, în parteneriat cu Garda Forestieră, care pune la dispoziția Primăriei Oradea arborii, se vor planta stejari și frasini pe toată suprafața existentă.
Conform viceprimarulului, pentru această parcelă plantarea se va face în regim de voluntariat sau responsabilitate socială.
Trimite articolul
XNeapărat să intre cu buldozerele acolo. Cine drak a mai văzut pădure nenivelată?
-
Poate n-ar fi rau niscaiva porfir pe acolo, poate prin scorburile copacilor de exemplu.
In centru au ras tot si planteaza in exteriorul orasului, cica liziere. Macar sa fie copaci de plastic, ca tin mai mult
Cu canicule prezente incendiii sunt şi foreste, e posibil în pãduri când afarã sunt cãlduri sã se-arunce apã dulce? Asta ca sã luãm mãsuri preventive înlãturi.
”Primăria a obţinut nu de la Ministerul Mediului” …. dar la cine a obtinut, daca nu de la Ministerul Mediului?