Dealul Ciuperca este preferat de orădenii care-şi fac promenada de seară, când se mai răcoreşte, iar priveliştea panoramică este atrăgătoare. Atrăgător este şi dealul în sine, obiectul unei investiţii ce a beneficiat şi de ceva fonduri europene, printr-un parteneriat transfrontalier. Din păcate, însă, investiţia are parte de defecte ce-i limitează potenţialul. Bunăoară, dalele se desprind din promenadă în mai multe locuri, coborâtul scărilor devenind periculos. Atât pentru cei mari, cât mai ales pentru cei mai mici! Dacă dalele ce formează scările s-au desprins deja, pe alocuri, în schimb, celelalte de pe promenadă, aşezate pe un pat de nisip, au format deja denivelări mai mult decât evidente.
Pergole sau uscătoare de rufe?
Pergolele amplasate în refugiile amenajate pe deal nu sunt defecte. Dar sunt fără acoperiş! Astfel, cu greu va putea găsi vreun plimbăreţ un loc pe deal unde să se poată ascunde de soare. Aceasta, desigur, dacă nu optează pentru caffe-bar-ul dat în administraţie celor de la restaurantul Ciuperca, de către Primărie. Proiectul amenajării de la Ciuperca prevedea viţă de vie, pentru a câştiga punctaj. O viţă de vie care ar trebui să acopere pergolele. Însă, la cum arată azi via, vor trebui ani buni până când viţa să ofere o „sămânţă” de umbră pe pergole. Mai mult, pergolele amplasate în refugiul mare, dominat de amfiteatru şi de bănci, nu au în jur nicio plantă căţărătoare de la care să putem spera că peste ani vom avea parte de o umbră verde sub acele pergole care azi arată ca nişte… uscătoare de rufe!
Soluţii pentru pergole
De la câţiva specialişti orădeni în peisagistică am aflat că pentru pergolele chele de la Ciuperca există suficiente soluţii, astfel încât vizitatorii Grădinii Publice Ciuperca să se poată bucura de o umbră menită să încânte simţurile. Nu le folosim numele, pentru a nu se interpreta că persoanele respective se autorecomandă pentru a amenaja pergolele de pe Ciuperca. Astfel, o plantă recomandată, ce poate acoperi pergolele într-un mod armonios este spectaculoasa glicină (wisteria). A mai fost sugerată pipa turcului, folosită frecvent în grădini sau viţa de Canada, folosită şi la Era Shopping Park. Sau, de ce nu?, chiar caprifoi (mâna Maicii Domnului). „Există, însă, şi viţă de vie matură, formată spalier, cu până la 4 metri înăţime, ce poate fi adusă pe Dealul Ciuperca”, recomandă un peisagist, arătând că sunt destule soluţii pentru ca edilii să acopere pergolele cu verdeaţă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!