A fost stabilită în toamna lui 2010, când peste 100 de organizaţii din Olanda, preocupate de situaţia animalelor vagaboande, au organizat prima conferinţă naţională dedicată acestei probleme.
S-a ales această dată ca un semnal de alarmă şi, totodată, ca un apel la compasiune faţă de situaţia deplorabilă în care se află aceste viețuitoare. Se estimează că în toată lumea trăiesc cca 600 de milioane de animale ale străzii. Cele mai mult sunt câini și pisici dar în Africa sau Asia, e destuk de comun să fie și cai sau măgari între animalele abandonate. În Egipt, spre exemplu, mai multe ong-uri britanice susțin financiar clinici de sterilizare care au ca pecienți mai ales pisici și măgari.
În Oradea, numărul animalelor fără stăpân a scăzut simțitor în ultimii peste 15 ani, în primul rând datorită campaniilor de sterilizare derulate de SOS Dogs.
Ulterior, gestionarea municipală a câinilor vagabonzi a trecut la ADP, cu adăpostul de câini Grivei cu tot. După mai multe scandaluri legate de abuzuri și cruzime asupra animalelor, situația s-a liniștit în ultimii ani.
Acum, în țarcurile de la Grivei sunt 85 de câini. Anul acesta au fost dați spre adopție, până acum, 45 de câini, față de 180 anul trecut. Anul trecut au fost eutanasiați 8 câini iar anul acesta 3, spune Zimmer Brigitta-Siglinde, de la Grivei.
Pe lângă Grivei, funcționează mai multe adăposturi private, în Oradea și județ, care se gospodăresc din donații și voluntariat. Prietenii pisicilor, Asociația pentru protecția Animalelor Incocente, Happy Dosg and Other Animals, Animals Shields Oradea, SOS Dogs sau Antonia Saves Animales sunt unele dintre cele mai active.
„E Săptămana Mare, Săptămâna Patimilor. Ca o ironie, azi e ziua animalelor fara stapan. Cine poate sarbatori aceasta zi? Foamea, frigul, durerea, chinurile, bataia de joc, moartea sunt motive de sarbatoare? Da-le Doamne oamenilor putin suflet! Nu doare sa fii om bun!”, este postarea din 4 aprilie, pe pagina de FB a Animal Shields, asociație care a anunțat că nu mai poate primi animale în adăpost până nu se eliberează locuri, prin adopție.
„Animalele NU SUNT cadouri de sarbatori! Va rugam sa va ganditi inainte sa adoptati un iepure, o pisica, un catel pt a face o surpriza familiei sau copiilor. Animalutele sunt o RESPONSABILITATE pe care v-o asumati pentru 10, 15, chiar 20 ani!“, e o postare recentă a asociației Prietenii pisicilor. O bună parte a animalelor de pe stradă au ajuns acolo după ce au fost abandonate de stăpânii lor.
În Oradea, campaniile de sprijin pentru acestea sunt mai degrabă sporadice, donațiile se adună mai ales pentru cazuri particulare ale animalelor, prezentate în social media în momente disperate sau, din contră, de mare drăgălășenie. Mai sunt cutiile din pet-shopuri sau de la cabinetele veterinare, unde proprietarii de animale sunt invitați să lase măcar ceva mărunțiș, pentru bunăstarea patrupedelor abandonate.
Anca Deac, jurnalistă de profesie și voluntar pentru cauza animalelor abandonate, a organizat mai multe târguri pentru adunarea de bani pentru organizațiile de specialitate.
„Aș porni de la un citat vechi de când lumea, dar la fel de valabil: câinele este cel mai bun prieten al omului. Din păcate, reciproca nu a fost nicicând valabilă sau pe aproape. În ultimii ani, problema
patrupezilor fără stăpân s-a acutizat și din ce în ce mai mulți ajung abandonați, bătuți, alungați, rupți de foame, măcinați de boli, loviți de mașini sau hăituiți de hingheri. E cruntul adevăr pe care prea puțini semeni mai par să-l observe. Și dacă se întâmplă asta, trec nepăsători… Deși ar trebui să avem o fărâmă de empatie în noi, societatea și vremurile distrug sau ascund această calitate.
Asociațiile pentru protecția animalelor, puține și fără nici un fel de susținere din partea statului, trăiesc la limita subzistenței, din donații și sponsorizări. Există doar o mână de oameni care își coboară privirile în jos spre aceste necuvântătoare, adunându-le de pe străzi și, în limita posibilităților, le tratează, le adăpostesc și le hrănesc.
Lumea trebuie să înțeleagă că principala problemă e abandonul, nepedepsirea acestuia și, cel mai important, faptul că oamenii nu își sterilizează animalele! Ăsta e secretul și autoritățile ar face bine să finanțeze programe de sterilizare în loc să susțină capturarea pe bani publici și eutanasierea, într-un final. E o poveste fără sfârșit, din păcate, dacă se continuă pe drumul acesta. Cel mai probabil, nu se vrea altfel pentru că sunt prea mulți bani la mijloc.
Pe de altă parte, lipsa de educație și nu numai, duce la înmulțirea actelor de cruzime, care rămân nepedepsite. Asta e o altă problemă. Și nu în ultimul rând e nevoie ca lumea să înțeleagă că asociațiile au nevoie de voluntari și donații. Se apropie Sărbătorile Pascale și e vremea faptelor bune, măcar acum! Nu
uitați că cei cu patru lăbuțe au nevoie de hrană multă. Donați conserve, granule, orez sau bani! Sunt atâția câini care au nevoie…”, e mesajul ei, de 4 aprilie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!