Odata cu apariţia Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 697/2011 şi a Normelor metodologice cu privire la asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, conducerea Primariei din Vadu Crisului a hotărât reînfiinţarea acestuia. În acest scop, viceprimarul Ioan Hasas a depus pe masa consilierilor locali în urmă cu două luni un proiect de hotărâre care vizează înfiinţarea centrului precum şi atributiile consiliului local privind funcţionarea centrelor de permanenţă: să asigure spaţiile necesare desfăşurării activităţii centrelor de permanenţă şi autorizarea lor; să asigure personalul auxiliar; să asigure utilităţile necesare funcţionarii centrului de permanenţă şi plata acestora.
„Ne- am gândit la înfiinţarea unui centru de permanenţă fix, care să aibă ca şi locaţie dispensarul medical uman”, ne relatează Ioan Hasas. iniţiatorul proiectului. Proiectul de hotărâre privind înfiinţarea a fost votat cu 9 voturi pentru şi patru abţineri. Astfel că s-a trecut la repararea şi dotarea sălilor şi s-a solicitat la DSP autorizarea funcţionării. Conform metodologiei, centrele de permanenţă funcţioneaza în regim de gardă. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15,00—8,00, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbatori legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore.
Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt: asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medico-chirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice; trimitere către alte specialităţi în vederea internarii, în situaţiile, care depăşesc competentele medicului de familie; administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă ; eliberarea unei adeverinte medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul sau de familie pentru prescrierea reţetei.
Dezinteres din partea doctorilor
Având în vedere faptul că centrul de permanenţă poate funcţiona cu minim 5—7 medici de familie şi 5—7 asistenţi medicali, miercuri au fost invitaţi la primărie opt medici de familie din comună şi din localităţile învecinate, în special cei care locuiesc în Vadu Crisului, au cabinete în comună sau în alte localităţi dar sunt originari din Vadu Crisului.
Scopul a fost formarea grupului de medici care sa activeze în cadrul centrului. Din păcate la întâlnire au fost prezenţi doar trei medici şi asistentele lor: dr. Botnaru Adela, dr. Pantea Gabriela din Vadu Crisului şi dr. Păcurar Liana din Borozel -care şi- au dat acceptul de a lucra în serviciul de gardă. „Nu înţeleg acest dezinteres din partea medicilor, mai ales din partea celor care au cabinet medical în comună(Topa de Cris) ştiind faptul că cei care lucrează vor fi renumeraţi pentru activitate prin CAS.
Tariful orar pentru medicul de medicină de familie este de 12,8 lei/ora iar pentru asistenţii medicali care desfăşoară serviciu în regim de gardă în cadrul centrelor de permanenţă se determina în functie de salariul negociat care cuprinde toate sporurile şi contributiile aferente şi nu poate fi mai mic de 8 lei/ora.Consider ca populaţia din Vadu Crişului are nevoie de acest centru, fac apel la medicii de familie şi la medicii rezidenţi în anul III, în medicină de familie, care ar dori să activeze în cadrul centrului de permanenţă din Vadu Crisului să mă contacteze la numărul 0751514293”, a spus în incheiere viceprimarul Ioan Hasas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!