La concertul de joi seara al Filarmonicii Oradea sunt propuse spre audiere trei capodopere, ce îl vor avea la pupitrul dirijoral pe Horváth Gábor, din Ungaria. Horváth Gábor a dirijat de-a lungul carierei sale orchestre simfonice cum ar fi cele din Szombathely, Győr, Szeged, Sibiu, Miskolc, Eger, Gödőllő sau Kosic. Din 2000 predă dirijatul la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta iar din 2002 dirijatul și muzică de cameră la Liceul de Muzică „Szent István Király”. Din 2014 este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”. În fiecare an este conducătorul taberei muzicale din Tihany.
În sala de concerte „Enescu-Bartók”, de la ora 19:00, prima lucrare interpretată va fi uvertura Euryanthe de Carl Maria von Weber. „Subiectul Euryanthei porneşte de la o veche legendă franceză, din secolul al XIII-lea, pe baza căreia a fost realizat libretul de către Wilhelmine Chézy. Euryanthe este una din personajele principale, o adevărată întruchipare a inocenţei şi a devotamentului, calităţi datorită cărora cade victimă intrigii şi geloziei, dar în final este răsplătită prin binemeritata dragoste şi fericire alături de logodnicul ei”, explică directorul artistic al Filarmonicii, Vasile Foica.
Seara muzicală va continua cu Variațiuni pe o temă rococo, op. 33 de Piotr Ilici Ceaikovski, singurul concert dedicat violoncelului de ilustrul compozitor romantic rus. Solistul invitat pentru acest concert este violoncelistul Jan Sekaci.
Jan Sekaci a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Oradea şi apoi la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În prezent este elev în clasa a XI-a la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. A participat la masterclass-uri susținute de: Marin Cazacu, Octavian Lup, Mihai Marica, Denis Severin, Frans Helmerson, Judith Ermert, Jacob Shaw, Raphael Pidoux. În calitate de solist a concertat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea.
Ultima lucrarea a concertului va fi Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93 de Ludwig van Beethoven, penultima simfoniie a compozitorului. A fost compusă aproximativ în aceeaşi perioadă cu Simfonia a VII-a, în vara şi toamna anului 1812, la Teplitz şi Linz, prima audiţie din 27 februarie 1814 a fost realizată sub conducerea muzicală a compozitorului, cu toate că Beethoven în această perioadă a fost deja aproape complet surd, precizează Vasile Foica. Aşadar, trei capodopere de care se vor bucura melomanii orădeni în această seară, de la ora 19:00, la Filarmonică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!