Se anunţă un sezon rece dificil pentru producătorul şi transportatorul de gigacalorie – CET şi Termoficare SA. Complicat va fi şi pentru orădenii care aşteaptă atât căldura în calorifere cât şi factura aferentă, cu acelaşi fior rece pe şira spinării.
Triplarea numărului de tehnicieni gata să intervină la avarii este semn clar că Termofiocare SA se pregăteşte pentru cel mai complicat sezon de încălzire. Şi are de ce: tehnicienii estimează că funcţionarea reţelei noi de magistrale, construită la diametru redus, împreună cu cea veche şi fragilă ar putea genera noi avarii, din cauza necesităţii de creştere a presiunii.
În plus, cei care nu vor fi afectaţi de avarii pot avea „şansa” de-a se afla în raza de acţiune a proiectului de înnoire a magistralelor şi a legăturilor acestora cu punctele termice, sursă de alte întreruperi temporare în furnizarea căldurii.
Prezentul sezon rece, ultimul în care CET-ul produce căldură din cărbune, se anunţă dificil pentru toţi: centrala, sistemul de transport al termiei şi, mai ales, clienţii finali ai întregii activităţi. Iarnă sau nu, proiectul de reabilitare a magistralelor continuă, cu inevitabilele sincope în furnizarea căldurii. În plus, e de bun simţ ca Termoficare SA să se aştepte la creşterea exponenţială a avariilor pe reţele, dată fiind vechimea şi starea acestora. Orădenii au avut, recent, o mostră a ceea ce înseamnă blocarea sistemului de termoficare. La doar câteva zile de la pornirea încălzirii, o avarie din centrală a obligat la reducerea debitului de abur furnizat oraşului.
„În noaptea de vineri spre sâmbătă a apărut o avarie, o spărtură în conductele interne, care trebuia remediată imediat. Avaria a fost remediată până în noaptea de sâmbătă spre duminică. Din această cauză, a fost o diferenţă de presiune în reţea: din două ieşiri spre oraş, am avut disponibilă numai una”, spune Francisc Daniel, directorul tehnic al CET-ului. Acesta dă vina pe „conductele din incintă şi din zonă care sunt vechi de 40 de ani”. „Asta nu înseamnă că trebuie să avem astfel de evenimente săptămânal. O avarie de asemenea amploare nu am avut în ultimul an şi nici nu preconizăm că vom mai avea anul acesta”, spune directorul. Vremea însorită a ajutat dar asta e o consolare destul de slabă având în vedere că vine iarna…
Aproape triplu
O statistică sumară oferită de Termoficare SA arată că societatea de furnizare termie se aşteaptă la o iarnă grea din moment ce aproape au triplat numărul de tehnicieni desemnaţi să intervină la avarii.
„În medie, avem 81 avarii pe lună. Suntem pregătiţi pentru reluarea încălzirii, dar şi pentru unele situaţii neprevăzute care pot apărea”, transmite Termoficare SA printr-o informare de presă. Situaţia se referă, evident, la lunile dinainte de reluarea încălzirii.
O problemă în plus care apare în această iarnă este diferenţa de diametru între conductele reţelei vechi şi cele montate acum. Magistralele noi sunt proiectate la un diametru mai mic, din cauza scăderii consumului de termie odată cu anihilarea industriei grele din oraş.
Diferenţa de dimensiune implică obligativitatea creşterii presiunii pe reţele pentru ca agentul termic să ajungă şi la ultimul consumator, la temperatura şi la debitul necesar unui serviciu satisfăcător. Dacă iarna trecută au fost pompate 4.500 de tone pe oră, anul acesta debitul este estimat la 6.000, în condiţiile unei presiuni majorate de la 6,3 bari la 8,5 bari. În aceste condiţii, este foarte probabil că reţeaua veche va ajunge o sită metalică. Nu mai puţin de 15 puncte sensibile a identificat directorul Mihai Cabai pe reţelele vechi dar surprizele neplăcute sunt inevitabile.
Directorul spune că, pentru a minimiza disconfortul clienţilor, a crescut numărul personalului cu atribuţii în urgenţe: „sunt desemnaţi 84 de tehnicieni pentru intervenţii în caz de avarii”. Asta în condiţiile în care Termoficare SA avea, anul trecut, doar 30 de tehnicieni pentru intervenţii rapide la reţele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!