O Ordonanță de Urgență emisă în acest an – 76/2018 – dă această posibilitate autorităților locale pentru clădirile-monument istoric.
Cele două clădiri vor avea nevoie de 8 – 9 milioane de euro pentru a fi reabilitate, informează președintele Pasztor Sandor. Pentru clădirea fantomatică de pe strada Republicii nr. 35 ar fi nevoie de 21,6 milioane de lei, cu TVA inclus, în timp ce pentru fostul han de pe strada V. Alecsandri, de care se folosește Teatrul Arcadia, sunt necesari 10,4 milioane de lei.
După ce s-a ratat finanțarea prin POR pentru fostul han Arborele Verde, rămâne de văzut dacă CJ Bihor va reuși să reabiliteze ambele clădiri, prin finanțarea Guvernului.
Fosta clădire a Policlinicii, care în trecut a mai fost Palat al Finanțelor, ar urma să devină sediu administrativ al Consiliului Județean și al Prefecturii. „Iar la etaj va funcționa un muzeu al istoriei județului Bihor, pentru a îndeplini condiția de cultură”, a precizat președintele Pasztor.
„Am reușit să depunem proiectul, să creăm nota conceptuală. Ne-a ajutat foarte mult Direcția de Cultură. Avem mari speranțe că reabilităm în integritate clădirea de pe strada Republicii nr. 35 și o transformăm într-o clădire funcțională”, a declarat Pasztor despre clădirea fostei Policlinici, care are 5.388 mp la demisol, parter, și două etaje.
Cu speranțe, în 2019
Când se primește răspunsul de la Guvern, pentru cele două imobile emblematice pentru Oradea, Pasztor a răspuns astfel: „Așteptăm un răspuns în prima parte a anului 2019. Urmează niște pași. Noi deja am finanțat studiile, memoriul tehnic, am createma de finanțare, nota conceptuală.
Sunt gata și sunt depuse la București. Dacă trebuie să cofinanțăm noi, județul, vom cofinanța”.
CJ Bihor ar fi vrut să depună un proiect și pentru Filarmonica de Stat, însă faptul că este revendicată, în continuare, de catolici, face ca această clădire să nu fie eligibilă. Între timp, clădirea arată tragi-comic, juumătate albă, jumătate galben-roșcată…
Vor strategie culturală
În 2019, Consiliul Județean va derula o licitație pentru realizarea strategiei de cultură a județului Bihor, valabilă zece ani, anunță același Pasztor. „Este un proiect care ne lipsește. În 2-3 ani se naște acea autostradă, și trebuie să avem posibilitatea ca acele persoane care circulă cu 130 km/h pe autostradă să le oprim în județul Bihor. În acest sens, este foarte important actul cultural, ce poate fi combinat cu turismul, inclusiv în cea mai îndepărtată comună din Bihor. Acum, peste 90% din actele culturale sunt
concentrate în municipiul Oradea. Trebuie să asigurăm o formă și în orașele, respectiv comunele județului, pentru un mecanism prin care să diversificăm aceste posibilități”, declară Pasztor. Din grupul de inițiativă care se va ocupa de generarea acestei strategii fac parte Mircea Jacan – de la Centrul de Tradiții al CJ Bihor, directorul Muzeului Țării Crișurilor Aurel Chiriac, consilierul județean UDMR Peter I. Zoltan, Meleg Vilmos – Filarmonica de Stat și Lucian Silaghi – Direcția Județeană de Cultură. Acestora urmează să li se alăture și alte persoane, își dorește președintele Pasztor, din alte sfere ce interferează cu actul cultural.
Citiți principiile noastre de moderare aici!