Ce-i de făcut pentru a nu plăti taxa? Ce au de făcut cei care vizează scutirea de impozit pe cinci ani promisă de Primarie? Câţi au achitat-o deja? Acestea sunt doar câteva dintre problemele pe care le-au atins edilii cu ocazia celei mai recente tentative de lămurire a situaţiei.
Taxa şi impozitul
Astfel, edilii au preferat să insiste pe facilităţile oferite celor ce reabilitează. „Scopul taxei este de a determina proprietarii să demareze lucrarile de reparatii după asta Municipalitatea oferind şi un set de facilităţi mult mai mare ca taxele”, a declarat Tănase Miculescu, adjunctul Finanţelor Locale.
Totuşi, primesc scutire de impozit pe cinci ani numai cei care reabilitează integral conform fişei existente la Urbanism în Primărie, a precizat Lucia Iacob, arhitect şef al Oradiei. Şi asta numai după recepţia lucrărilor. Cu sau fără intenţia de a face toate cele cerute de Municipalitatea, orădenii care îşi încep lucrările beneficiază de scutire la plata taxei de Centru.
PMO, scutită
În acelaşi context, cel mai mare scutit de taxa de Centru din oraş este chiar Primăria. Primul argument pentru asta ţine de fondul de 25 miliarde lei vechi de la buget, pus la dispoziţia orădenilor dornici de credite ipotecare în contul reabilitării. „N-o să luam banii dintr-un buzunar să-i punem în altul”, spune vicele Gheorghe Carp punctând ca atu pentru scutire şi faptul că municipalitatea doreşte reabilitarea. „Ca iniţiatori ai acţiunii, sunt de acord cu demararea reabilitării în toate clădirile în care avem spaţii”, a precizat vicele.
Avalanşa de contestaţii pe care a strârnit-o taxa pe Centru nu s-ar datora unor bâlbe ale administraţiei, crede vicele Carp. Asta chiar în condiţiile în care, introducerea primelor categorii de scutiri, seamănă bine cu recunoaşterea unor greşeli.
C.G.
Cifre
– Centrul Istoric al Oradiei cuprinde 173 străzi
– Din 3.518 de clădiri analizate 1.744 au faţadele neîntreţinute
– Centrul istoric este proprietatea a 5.726 persoane fizice şi 455 persoane juridice
– PMO aşteaptă încasări din taxa pe centru de 868.563 lei de la persoane juridice şi 1.339.802 de la persoane fizice
– S-au încasat deja 25,978 lei de la persoane juridice şi 90.091 de la persoane fizice
Citiți principiile noastre de moderare aici!