Pompierii bihoreni au executat în data de 6 iulie 2017 la prânz un exerciţiu de intervenţie la un obiectiv din Tileagd al cărui domeniu de activitate îl constituie depozitarea și distribuția produselor petroliere. Scopul acestei activități a fost pregătirea pentru intervenţiile la situaţiile de urgenţă ce ar putea surveni la astfel de obiective.
Scenariul
Pompierii au conceput un scenariu potrivit căruia în jurul orei 11.35, la obiectivul menționat, aflat în raionul de intervenție al Stației de Pompieri Aleșd, din cauza unui scurtcircuit produs la capul tractor al autocisternei de transport gaz petrolier lichefiat (GPL) și a neatenției lucrătorilor pe timpul operațiunilor de transvazare a gazului petrolier lichefiat din cisterna feroviară în autocisternă, s-a produs un incendiu.
Angajații au încercat stingerea acestuia cu ajutorul stingătoarelor cu pulbere, dar flăcările au scăpat de sub control, generalizându-se la nivelul unui rezervor de motorină, cu pericol de propagare la alte două rezervoare, moment în care personalul a sesizat evenimentul prin Sistemul Unic 112.
La locul intervenției au fost mobilizate trei echipaje de pompieri militari de la Stația de Pompieri Aleșd cu două autospeciale de stingere și cu o ambulanță tip B2 și două echipaje din cadrul Detașamentelor 1 și 2 de Pompieri Oradea, cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, respectiv cu autospeciala de primă cercetare și evaluare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).
Sosite la locul producerii evenimentului, echipajele au început să organizeze intervenţia pe sectoare, operaţiunile de salvare și evacuare a eventualelor victime şi a bunurilor materiale din zona afectată şi care s-au desfăşurat simultan cu acţiunile de localizare şi lichidare a incendiului.
Acest exerciţiu face parte din suita de activităţi de pregătire în teren a pompierilor bihoreni şi are ca scop verificarea gestionării resurselor umane, echipamentelor, dotării echipajelor de intervenţii, a timpilor de ajungere la caz şi de rezolvare a situaţiei, in cazul unui eveniment real de acest gen.
Obiectivele exerciţiului
Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu au vizat:
• testarea viabilităţii planului operativ de intervenţie la astfel de evenimente;
• verificarea viabilității sistemului informaţional – decizional la nivelul structurilor angrenate în desfășurarea exercițiului și a modului de realizare a fluxului informațional;
• verificarea modului de organizare, desfășurare și coordonare unitară a acțiunilor de salvare și evacuare a persoanelor şi bunurilor din zona afectată, în prezenţa fumului şi a gazelor toxice, precum și a acțiunilor de localizare şi lichidare a incendiului;
• antrenarea personalului din conducerea obiectivului privind organizarea operaţiunilor de intervenţie, evacuare şi salvare, până la sosirea echipajelor profesioniste.
Citiți principiile noastre de moderare aici!