Anul 2021 este dedicat la Sibiu personalităţii baronului Samuel von Brukenthal, iar instalarea statuii create de sculptorul orădean Deak Arpad între palatul care găzduieşte muzeul lăsat de Brukenthal moştenire şi sediul primăriei, se înscrie într-o serie de alte manifestări culturale de omagiere a celui care este considerat un adevărat patron cultural al oraşului.
[eadvert]
La evenimentul organizat sâmbătă în Piaţa Mare, pe lângă preşedintele Klaus Iohannis au mai participat şi diverse personalităţi ale oraşului, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor care s-au implicat în proiectul de realizare a statuii – primarul Astrid Fodor, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, prof. univ. dr Sabin Adrian Luca, dar şi reprezentanţi ai Lions Club Sibiu şi Rotary Club Sibiu, precum şi ai companiei Boromir.
Alexandru Constantin Chituţă, șeful Secției Educație, Marketing, Comunicare și Secretariat Muzeul Național Brukenthal, este cel care a prezentat în toamna lui 2020 proiectul „Statuia Samuel von Brukenthal” membrilor Rotary Club Sibiu. La eveniment au mai asistat şi câteva sute de sibieni şi turişti veniţi în Piaţa Mare, printre invitaţi fiind şi Angela Lupșea, directorul Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.
Preşedintele Iohannis şi-a început alocuţiunea spunând că apreciază în mod deosebit contribuția tuturor celor care au făcut posibilă așezarea statuii lui Samuel von Brukenthal în inima civică a Sibiului.
„În cel mai amplu spațiu public al comunității, între locurile spiritualității și instituțiile locale, se ridică, de peste 200 de ani, reperele majore ale culturii și europenității noastre: palatul, muzeul, colecția și biblioteca lui Samuel von Brukenthal. Amplasarea aici a unei statui în memoria lui Brukenthal este un omagiu adus prețioasei sale moșteniri, o confirmare a convingerii sale că la temelia bunei guvernanțe stau educația și cultura, forțe care dau posibilitatea participării responsabile a cetățenilor la construirea propriului viitor. Simbolic, de acum înainte, în această piață se întâlnesc fondatorul primului muzeu de pe teritoriul de azi al României, cea mai strălucită personalitate a sașilor transilvăneni, cu ctitorul școlii românești de peste Carpați, Gheorghe Lazăr”, a spus preşedintele României.
Statuia creată de Deak Arpad este realizată din bronz, în stil baroc, având trei metri înălţime şi cântărind peste 4,5 tone, împreună cu soclul din rocă vulcanică. Amplasarea statuii lui Brukenthal este simetrică faţă de cea a cărturarului român Gheorghe Lazăr, aflată la intrarea în Piaţa Mare dinspre strada Avram Iancu.
Statuia a fost realizată în urma unui concurs lansat la începutul anului, în 15 ianuarie, de Ziua Culturii, la care au participat 21 de proiecte din ţară şi străinătate, fiind ales cel al sculptorului orădean Deak Arpad. Baronul von Brukenthal este înfăţişat în monument în veşmintele ordinului Sf. Ştefan al Mariei Thereza, aşa cum este înfăţişat în tabloul portret ce se află în salonul de muzică al muzeului din Piaţa Mare.
Trimite articolul
XStimati jurnalisti de la Bihon, nimic despre manifestarile de la Tebea 2021, prilejuite de comerorarea lui Avram Iancu ?
-
Trebuie comemorat un criminal si un asupritor de romani, nu un roman care a luptat pana la nebunie pentru neamul lui, de aia. E din ciclul: ce e romanesc ne pute si ce e strain e bun.
-
Cati crezi ca stiu ca acest criminal netrebnic a ordonat torturarea si apoi moartea lui Horea si a lui Closca? Nici Crisan, care s-a spanzurat in puscarie, n-a scapat de batjocura: trupul i-a fost rupt in bucati.
-
Eroii nostrii se sting usor, usor, lasand loc criminalilor si asupritorilor. Ne-am plecat tot timpul in fata trimisilor marilor imperii pentru a o face si azi. Sunt curios cine a fost de acord cu aceasta dezvelire. Unul care e inginer mecanic sau economist. Nu vreau sa jignesc cele 2 categorii dar e greu sa crezi ca un istoric sau un studiu facut cu istorici ar putea incuraja dezvelirea bustului unui dusman al romanilor care au cladit aceasta tara.
Iată motivele pentru care marioneta de președinte din fruntea țării a acceptat să fie prezent la acest eveniment: era dator!
Cei de pe bihon s-au ocupat când am postat adevărul despre acest lucru, dar să vedem cum vor proceda acum.
Pentru ei observ că sunt importante doar știrile mincinoase și manipuilatoare prin care pot ține populația în teroare.
O AFACERE SĂSEASCĂ. CUM I-A RĂMAS DATOR IOHANNIS CU O STATUIE, BARONULUI SAMUEL DE BRUKENTHAL (caută pe google acest titlu legat de site-ul ancheteonline.ro)