Miercuri dimineață, executorul judecătoresc păzit de polițiști și însoțit de un reprezentant al Primăriei Oradea s-a prezentat la atelierul sculptorului Cornel Durgheu, de pe strada Clujului 70, pentru o primă formalitate legată de viitoare evacuare a artistului din spațiul Primăriei.
Schițe în creion, picturi de dimensiuni mari, rezerve de lut și de lemn pentru viitoare sculpturi, mulaje, unelte și mobilier – tot ce se poate găsi într-un atelier, urmează să fie scoase în stradă, în termen de o lună, dacă artistul nu și le mută de bunăvoie. Cu ocazia acestei vizite, executorul a inventariat bunurile din casă și a luat la cunoștință protestul artistului care se consideră victima unui fals…
Pentru ong, nu pentru artist
Sculptorul Cornel Durgheu e autorul mai multor lucrări de for public din Oradea precum monumenul pompierilor de pe strada Avram Iancu sau bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian. Este fondator al Facultății de Arte Plastice, care a funcționat în Cetatea Oradea și unde artistul a avut și atelierul, pe Fundaţia Cetate Durgheu.
Spațiul primit pe Clujului, de la Primărie, este de asemenea pe Fundație. Nu e atribuit artistului membru UAP Durgheu, cum ar fi cerut acesta. Legea permite atribuirea de spații gratuite către artiștii de notorietate, membri Uniunii Artiștilor Plastici.
„Cei de la administrația imobiliară mi-au făcut contractele, prin vrerea lor, pe Fundația Culturală Cetate Durgheu. Eu am contestat dintotdeauna, nu fundația a făcut monumentele, ci sculptorul Durgheu. Statul român, prin lege, îmi atribuie spațiu de creație prin lege, iar administrația locală să facă bine să se achite de această obligație, să fie alături de mine. Eu sunt de 40 de ani aproape în UAP”, spune Cornel Durgheu.
Cu pixul, pe contract
La încheierea contractului cu Primăria Oradea, sculptorul spune că pe actul original, a tăiat cu pixul Fundația Cetate Durgheu și a scris, în loc „artist plastic Durgheu Cornel”, de asemenea, a scris, tot cu pixul, o altă valoare a chiriei, cea aferentă spațiilor pentru artiști, și nu cea pentru ONG-uri.
„Eu, apelând la legislația care îmi e favorabilă ca artist plastic și la o hotărâre de Consiliu local din 2016, referitoare la chiria artiștilor plastici, mi-am plătit la zi chiria ca artist.
Acolo la primărie la ei, când am semnat contractul, eu am tăiat peste „fundație” și am semnat contractul pe artist. Ei au aruncat prima pagină și au printat alta, dar eu am fotografiat contractul acela, prima pagină a lui”, relatează artistul.
În opinia sa, acel contract l-a și respectat, achitând anual valoarea înscrisă în document cu pixul. Cu această plată, spune el, e la zi.
Sculptorul deține spațiul în chirie de peste șase ani.
„Spațiul e convenabil, nu e pentru sculptură monumentală, poate pentru busturi monumentale”, zice el.
În ciuda faptului că conflictul datează de atâta vreme, Primăria abia acum a decis să-l evacueze. „A pus ochii cineva pe casa acesta, asta se întâmplă”, consideră el.
În curtea comună, o fostă locuință a fost vândută unor medici din vecinătate, care, consideră Durgheu, „vor să extindă, să ia toată clădirea ca să dezvolte afacerea”.
„Ei(Primăria Oradea n.r.) fac contractele pe un an, doi, pe fundație. Eu le-am mai spus că Fundația nu are bani. Chiria pentru fundație e de vreo trei ori mai mare decât ce ar fi pentru artiști plastici. Am plătit la zi, ce datoram ca artist. Sunt la cheremul unor funcționari, după vrerile și mofturile lor. E o lipsă de respect totală aici. Din toamnă, m-au anunțat că ei au contract cu fundația, nu au treabă cu sculptorul. Am vorbit și cu primarul de acum, am vorbit și cu Ilie Bolojan”, zice sculptorul Durgheu.
Avertismentul referitor la evacuare spune că l-a primit de vreo săptămână. „Eu doresc să fiu lăsat în pace, să mai pot crea în continuare, la vârsta asta”, spune artistul.
N-a plătit!
În numele Primăriei Oradea, șeful Direcției Patrimoniului Imobiliar confirmă că evacuarea e în curs.
„Nu și-a mai plătit chiria. Nu îl puteam lăsa în spațiu în condițiile acestea, dacă vine Curtea de Conturi și ne dă o decizie de recuperare a prejudiciului?!”, spune Lucian Popa.
Despre spațiile pe care statul le atribuie în condiții avantajoase artiștilor UAP, directorul zice că acestea sunt gestionate de filiala locală a UAP.
El susține că plățile parțiale ale chiriei, operate de sculptorul chiriaș, nu pot fi luate în considerare, la fel cum consideră nerelevante nici modificările făcute de acesta cu pixul, pe contractul original.
„L-am tot notificat să plătească, ani de zile. Ne-a zis că nu trebuie să plătească nimic în plus, că e artist”, mai zice Popa.
Trimite articolul
XTaie el cu pixul peste un contract oficial ????…sunt căi pe care judiciară dacă se consideră lezat , dar nicidecum sub forma aceasta cu motivația că ,,eu sunt artist și plătesc cât cred eu de cuviintă !!!
Constantin Brâncuși, sculptor român care în România trăia din spălat vase sau mai făcea clopote pe la biserici. A făcut pentru un politician român o sculptură pentru care a primit o pereche de pantaloni vechi…A plecat în Franța, pe jos…
În Franța a fost apreciat. Azi operele sale de artă valorează sute de milioane de dolari. Constantin Brâncuși are contribuții covârșitoare la înoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.
S-a schimbat ceva în România? Pe vremea când a plecat Brâncuși din România eram proști și săraci, acuma suntem și mai proști și mai săraci… acum ca și atunci suntem conduși de analfabeți cu bani.
Noapte bună România!
-
Trist dar adevărat tot ce ai scris. Nu poți avea pretenții de la un Popa Lucian care dacă-l întrebi ce școli a terminat nu-ți poate spune numai dacă se uită pe diplome sa aprecieze cultura si arta
Ce bine ca administratia asta mai nou arata zilnic cat e de nenorocita si mizerabila, cum uraste oradenii! Abia asteptam sa scapam de voi, dar din pacate mai e foarte mult pana la alegeri
Urmatoarea administratie locala trebuie sa fie PSD, nu exista alta varianta
Prefer sa faca putine si sa fure decat sa isi bata joc de oameni sa-i urasca cum fac parvenitii astia de 15 ani
-
asa o sa si fie voturile psd: putine si alea furate. mentalitatea voastra e ca mai bine traim toti prost, furati, fara investitii, decat sa expropriem 10, 20 de oameni care oricum o sa traiasca si ei prost cu psd.
Cam necioplit sculptorul asta, daca o fi intr-adevar sculptor. In loc sa plateasca pentru fundatie conform contractului s-a identificat ca artist si a platit mai putin. Dupa ce fenteaza taxele o sa se planga ca nu are statul bani sa-i dea pentru asa-zisele opere. Sigur e ceva userist care lupta impotriva abuzului in serviciu, adica daca era lasat cu “jmecheria” l-ar fi bagat la inchisoare pe cel care incerca sa-l ajute. “Artisti” avem, minte ne mai trebuie.
Domnul Durgheu sa faca bine si sa deschida proces in instanta,daca legea e asa cum spune el,insemana ca primaria a incalcat-o.
Să vină banii la băieṭi!