Aceştia vor participa la Simpozionul Internaţional de Sculptură Transilvania Blu, eveniment care va avea loc în perioada 17-25 septembrie în cadrul Complexului de agrement de la Ineu. Acest simpozion se doreşte a fi primul pas pentru înfiinţarea unui Muzeu de sculptură monumentală în aer liber.Participanţii la simpozion au fost selectaţi în urma analizării a peste 250 de cv-uri depuse de artişti din întreaga lume. Trei sculptori din Germania şi câte unul din Polonia, Italia, Olanda şi Japonia vor face demonstraţii.
„Condiţia era ca sculptorii să aibă minim 20 de expoziţii internaţionale. În urma preselecţiei, am ajuns să avem participanţi care au minim 50 de expoziţii internaţionale”, a spus Lucian Coroiu, organizator al evenimentului. Sprijin de specialitate, consultant în organizarea evenimentului este sculptorul Cosmin Hiristea, cunoscut în plan internaţional mai mult decât în România, memebru al Asociaţiei Internaţionale de Evenimente de Sculptură din Firenze. Această organizaţie se ocupă de promovarea sculpturii monumentale în toată Europa, dar şi de promovarea evenimentului de la Ineu, şi şi-a dat acceptul de a-i fi folosită şi numele şi sigla la Simpozionul Internaţional de Sculptură Transilvania Blu.
Îl caută pe noul Brâncuşi
„Obiectivul nostru, la această primă ediţie a evenimentului este să creăm un eveniment Internaţional de Artă care să fie de interes public local şi în scopul atragerii turismului în zonă. Simpozionul va oferi vizitarorilor o spectaculoasă imagine «live» a modului în care se crează de sculpturi monumentale, posibilitatea de urmări câţiva artişti profesionişti internaţionali la locul de muncă şi, mai mult de atât, posibilitatea de a participa la prelegeri publice şi prezentări spontane ale artiştilor internaţionali care sunt invitaţi la simpozion. Artiştii vor avea posibilitatea de a împărtăşi experienţe, concepte şi informaţii despre activitatea lor şi să contribuie la o moştenire artistică permanentă în Transilvania. Noi vom premia cea mai bună lucrare cu Trofeul Prima Sculptură Transilvania”, spune Lucian Coroiu, organizatorul evenimentului. Acesta a subliniat că nu doreşte să facă din sculpturi un business, în sensul că după finalizarea simpozionului ar scoate sculpturile la licitaţie. „Există varianta ca acestea să poată fi achiziţionate dacă cineva doreşte, dar noi vrem să punem bazele unui muzeul de sculptură monumentală din lemn, piatră sau marmură, aşa ca cel de la Sibiu, în aer liber. Şi dorim să repetăm acest eveniment în fiecare an. Dorim să promovăm şi sculptorii românii şi poate cu timpul vom reuşi să descoperim şi un alt Brâncuşi”, a declarat Lucian Coroiu. Cu prilejul acestui eveniment vor fi selectaţi şi şapte fotografi din Bihor care să surprindă lucrările realizate la Ineu în diferite faze şi din diverse unghiuri. Aceasta tot din dorinţa organizatorilor de a merge pe urmele marelui sculptor Constantin Brâncuşi. „Se cunoaşte că marele Brâncuşi practica şi arta fotografică, îşi fotografia lucrările din diverse unguri şi apoi îşi corecta lucrările. De aceea am considerat că ar fi interesant să îmbinăm, şi la Ineu, sculptura monumentală cu arta fotografică”, a adăugat Lucian Coroiu.
Veronica Bursaşiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!