„Într-o surdină mângâietoare, sunetul de taragot al lui Fărcaş se îmbrăţişează tandru cu pocnetul focului straşnic din soba învecinată. În această odaie, slab iluminată, iacătă-mă nostalgic şi biruitor, pregătit să vă vorbesc despre mine.
Răsfoind arhiva de amintiri, mă regăsesc oarecum îndepărtat şi străin; tot ce mi-a mai rămas în comun cu acel Eu din infantilitate este doar spiritul artistic. Artist, de fapt, cred că m-am născut, iar artiştii, dragii mei, sunt… (când Zeii în lumea lor îşi petrec, se prind într-o horă, răvăşind totul în jurul lor, şi în haosul acestei veselii cad stele din decorul Olimpului). Aceste stele sunt artiştii Pământului. Dacă artiştii în Olimp sunt doar stele decorative, ei pe Pământ luminează bezna suferinţei oamenilor: încântă privirea, mângâie sufletul, stâmpără dorul şi amplifică iubirea”, crede Radu Lazăr că e condiţia artistului.
Recent, inspirat propabil de Anul Centenarului, artistul a realizat o sculptură care îl reprezintă pe Gypaetus, vulturul dacic care a dispărut din România. În 2009, vânătorii din Mehedinţi au semnalat prezenţa zăganului sau a vulturului cu barbă în Zona Peşterii Topolniţa. Despre pasărea care se afla atunci pe teritoriul României se spunea că se numeşte Adonis şi că a survolat România după 83 de ani. Sculptorul şi-a însoţit sculptura de nişte versuri sugestive, ce duc cu gândul la Unire:
„Zboară Gypaetus, Peste ţară / Peste Dacia străbună / Când te-or vedea Dacii iară / Le-or fi dor de muma bună / Şi treziţi brusc din minciună / Vor zidi din nou mândria / Dac cu Dac din mână-n mână, / Dacia, nu România”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!