A doua ediţie SculptFEST de la Căbeşti va avea loc în perioada 28-30 iulie. Prima ediţie a avut loc în vara anului trecut, când Primăria Comunei Căbeşti a organizat în spațiul neconvențional al Văii Roșiei Tabăra Naţională de Sculptură „Între teluric şi celest”, în cadrul căreia zece artişti din ţară au realizat o expoziție permanentă de land-art, sculpt-obiect și sculptură. La vernisajul expoziţiei, la invitaţia Corinei Ene, primarul de Căbeşti, au participat şi membrii trupei Subcarpaţi, care au şi susţinut apoi un concert la festivalul SculptFEST de pe Valea Dâlbii, festival care a încununat tabăra naţională. Atunci a pornit ideea de a organiza anul următor, la a doua ediţie SculptFEST, ateliere de caval cu Centrul Cultural Subcarpaţi.
Evenimentul SculptFEST este unul complex, care include pe lângă atelierele de caval şi o tabără de creaţie, iar la final un festival cu multe concerte. De luni până vineri, 24-28 iulie, cinci meşteri populari din Maramureş au fost invitaţi pentru a sculpta o poartă maramureşană, dar cu motive locale, din Căbeşti. „Am dorit să păstrăm ideea primei ediţii, «între teluric şi celest», cu această poartă care va străjui cimitirul din comună, pentru a ne aminti că existenţa noastră se datorează celor ce nu mai sunt”, spune primarul Corina Ene.
Tot de luni până vineri vor avea loc şi atelierele de caval ale Centrului Cultural Subcarpați, alături de Adrian Mihaiu şi Horaţiu Neagoe, doi experimentaţi creatori de instrumente tradiționale de suflat. Unul dintre ateliere se intitulează „Tu cu mâna ta” şi pune în valoare meșteșugul fabricării cavalului, iar celălalt se numeşte „Tot ce suflă”, un atelier de creație cu și despre folclorul românesc.
Centrul Cultural Subcarpați, care s-a lansat în 2 octombrie 2022, este un proiect gândit pe termen lung, conceput de echipa Subcarpați sub viziunea lui Bean MC (Marius Andrei Alexe). Ideea de a crea un Centru Cultural, spun ei, a apărut ca o consecință logică după 10 ani de culegere și punere în valoare a mărturiilor folclorului și tradițiilor regăsite pe teritoriul țării și, totodată, ca o nevoie de a arhiva, prezenta și promova în contemporan bucăți din diversitatea folclorică și culturală națională.
[eadvert]
Concerte în festival
Atelierele şi tabăra de sculptură în lemn se vor încheia vineri, 28 iulie, cu un concert de caval susţinut în prima sală a Peşterii Meziad, care are la intrare un portal spectaculos, cu o înălțime de 16 metri și o lățime de 10 metri.
Tot de vineri până duminică se va desfăşura şi festivalul SculptFEST cu o serie de concerte, primul mare concert dintre acestea fiind vineri seara, 28 iulie, susţinut de trupa Subcarpaţi. „Vă invităm să faceți parte din experiența noastră live. Vom aduce energia și pasiunea noastră pe scenă și ne dorim să fiți și voi acolo. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâlnim și să vă oferim experiența autentică”, spun cei de la Subcarpaţi, care au anunţat deja atât atelierele de caval cât şi concertul de la Căbeşti.
Corina Ene speră în continuitatea acestui eveniment, propunându-şi să organizeze an de an SculptFEST, să aducă la un loc arta, cultura, tradiţia şi gastronomia în comuna Căbeşti. Anul trecut a fost un experiment care a prins şi a adus peste 4000 de oameni pe Valea Dâlbii. Şi la a doua ediţie sunt aşteptaţi bihorenii dar şi turiştii să se bucure de un festival care încet prinde cheag.
Până atunci, pe 11-12 iunie, Primăria comunei Căbeşti, împreună cu Agenția de Management a Destinației, asociaţia Experienţe Montane şi Decathlon Oradea, va organiza un eveniment pentru cei care iubesc natura să descopere frumoasa Valea Dâlbii printr-un traseu de Via Ferrata care va fi inaugurat atunci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!