Evenimentul este o premieră pentru turismul balnear românesc. Ţintele acţiunii sunt fondurile de investiţii, persoanele fizice şi juridice dornice să investească în turismul balnear, toţi cei care previzionează că aceasta este o investiţie de viitor.
Lider în turismul balnear
Participanţi la eveniment, pe lângă staff-ul SCT Felix, condus de directorul Florian Serac, au fost Mihai Fercală, preşedintele Societăţii de Investiţii Financiare Transilvania SA Braşov, principalul acţionar de la SCT Felix, Nicu Rădulescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România, Livia Sima, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Turism, profesorul George Bădescu, director general executiv CMF Consulting, Petru Prunea, preşedinte şi director general al SSIF Broker SA Cluj-Napoca, dar şi reprezentantul Consulatului Ungariei din Cluj-Napoca, Biro Gaspar.
Rolul celor care au luat cuvântul a fost acela de a-i convinge pe potenţialii acţionari că acţiunile societăţii sunt o ofertă atractivă, de viitor.
În acest demers, SCT Felix porneşte din poziţia de lider de piaţă în domeniul turismului balnear românesc, fiind societatea în care principalul acţionar a investit cel mai mult până acum. Preşedintele SIF Transilvania a prezentat ieri şi programul de fuziuni în domeniu. După modelul Societăţii „Marea Neagră” înfiinţată pe Litoral, SCT Felix, după listarea la Bursă, va absorbi alte societăţi de profil cu capital mai mic.
„Noi am mers pe un program de investiţii masive, nu pe fărâmiţare excesivă, ci pe fuziune prin absorbţie. Noua structură astfel creată va fi foarte bine individualizată pe programe turistice complete şi complexe. Dorim să creăm centre de relaxare, în care să nu avem pacienţi la tratament, ci turişti”, a spus Mihai Fercală.
Invers ca-n Europa
În acest context, preşedintele Consiliului de Administraţie al SCT Felix, Floriean Firu, spune că societatea doreşte să practice o politică investiţională agresivă, să treacă de la turismul social la turismul de două stele, să dezvolte turismul social în extrasezon, să fidelizeze segmentul actual de turişti de trei stele. Turismul de lux intră de asemenea în vederea acţionarilor, în sensul că se doreşte demolarea unor imobile necorespunzătoare şi construcţia unor hoteluri de patru-cinci stele.
În analiza Consiliului de Administraţie se află şi ralierea la un lanţ hotelier puternic, în vederea facilitării rezervărilor internaţionale, dar şi înnobilarea pachetelor turistice pe seama agrementului. În ceea ce priveşte acest aspect, profesorul George Bădescu a atras atenţia că în timp ce în Europa raportul dintre preţul unei camere şi servicii este de 40/120 euro, la noi raportul este tocmai invers, 40/10 euro.
Finalitate
Scopul ofertei publice de ieri este acela de a atrage resurse pentru investiţii în turismul balnear, resurse care vor fi gestionate de un management performant, deschis pieţei. „Operaţiunile derulate vor fi unele transparente, astfel încât investitorii să ştie ce se întâmplă cu banii lor, ce profituri îi dau, cum evoluează pentru a şti dacă investeşte sau dezinvesteşte”, spune Mihai Fercală.
„Indiferent de rezultatul ofertei publice, pot să vă asigur că nu vom abandona programul de investiţii”, completează preşedintele SIF Transilvania. Profitul pe care SCT Felix doreşte să-l realizeze în acest an este între 70-100 miliarde de lei.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!