Dragi credincioși,
Mulţimea de oaste cerească, oștile îngerești, care apar păstorilor în ţinutul acela, al Betleemului, îl lăudau pe Dumnezeu pentru toate darurile și binefacerile făcute omului, dar, mai ales, pentru nașterea Mântuitorului. La această veste, păstorii pornesc spre Betleem, o localitate uitată de lume, într-o periferie a Ierusalimului și a Imperiului Roman. A porni la drum este ceva normal pentru cel care merge în căutarea sensului vieţii. Pelerinajul pe jos, adesea obositor, ajută la interiorizare, la redescoperirea tăcerii, la regăsirea a ceea ce este esenţial în viață (cfr. SnC, 5). Iar păstorii au găsit un prunc înfăşat, culcat în iesle (Lc 2, 12).
Astăzi, dacă mergem la Betleem, ce putem găsi? Nimic altceva decât ceea ce găsim în societate precum în zilele lui Noe (cfr. Mt 24, 37-38): bunăstare și sărăcie; o lume a huzurului și o lume a foamei; tehnologie avansată și oameni care locuiesc în corturi; resorturi de vilegiatură elegante și distrugere totală provocată de război, precum în Gaza, Ucraina, Siria… Chiar dacă îngerii cerului ne-ar îndemna să mergem la Betleem, nu o mai putem face, pentru că totul este închis în Țara Sfântă. Și, totuși, Papa Francisc ne îndeamnă să avem capacitatea de a vedea lumea dintr-un alt punct de vedere, mai clar, radical diferit, deoarece realitatea autentică se ascunde în spatele aparențelor, uneori fiind confuză, iar alteori schimbată de imaginile societății în care trăim (cfr. FT 215) și, totodată, să nu ne pierdem speranța.
Anul Sfânt 2025 – Speranța nu dezamăgește, nu înșală
Cu ocazia Jubileului Anului Sfânt 2025, care va începe la Roma în ziua de Crăciun, Preasfinția Sa îndeamnă comunitatea șă îl reîntâlnească pe Isus Cristos.
„La Betleem, Isus s-a născut într-o sărăcie absolută și într-o singurătate abisală. Și, totuși, de acolo a răsărit lumina lumii. Speranța nu dezamăgește, nu înşală – Spes non confundit (Rm 5,5), ne spune Sfântul Pavel. Acesta este și mottoul ales de Papa Francisc pentru Anul Sfânt 2025, care se va deschide la Roma în ziua de Crăciun, iar prin bisericile noastre, în 29 decembrie 2024. Vom celebra, deci, 2025 de ani de la Nașterea Domnului și, cu toții, vom deveni pelerini ai speranței. În acest an al speranței, ar trebui ca toți creștinii să-l reîntâlnim pe Isus Cristos iar, ca Biserică, suntem invitați să ne aducem aminte de misiunea pe care o avem: aceea de a propovădui Evanghelia speranței (cfr. SnC 1)”.
Societatea contemporană, copleșită de imagini din mass-media și spațiul virtual, riscă să își piardă sensibilitatea față de suferința celor marginalizați și săraci. Aceste imagini pot ascunde prezența divină, manifestată în cei aflați în nevoie, care reflectă adevărul despre realitatea socială, economică și spirituală. Speranța, fundamentată pe harul divin, oferă puterea de a depăși încercările vieții și orientarea spre destinația finală: mântuirea. Suferința umană este înțeleasă profund doar prin apropierea de cei care o trăiesc, la fel cum iubirea a fost sprijinul lui Isus la nașterea sa. Virtuțile teologale – speranța, credința și iubirea – definesc esența vieții creștine și susțin angajamentul față de cei nevoiași.
Biserica este chemată să depășească zona de confort, să ajungă la toți oamenii, indiferent de statutul lor, și să le transmită mesajul speranței. Nașterea Domnului Isus într-o grotă simplă, departe de orice ideologie, transformă acel loc marginal într-un simbol central al credinței creștine. Păstorii care l-au găsit pe Prunc înțeleg că Cel smerit este Cel Înalt, iar Cel născut la Betleem este Domnul întregii lumi.
„Dragi credincioși,
Vă îndemn pe toți să ne îndreptăm ca și păstorii cu gândul, cu sufletul și cu inima spre Betleem, să mergem să-i cântăm Pruncului care se naște: Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu!; să-l înconjurăm cu iubirea și speranța noastră; să ne întărim unii pe alții și să rămânem aproape de cei care au nevoie de ajutorul nostru!
Cu Sfântul Ambrozie, vă îndemn să vestiți lumii:
Cristos este Domnul, El vine,
El este izvorul care alină;
Cristos este eliberarea și libertatea
El este tăria;
Cristos este Calea,
El este Adevărul și Viața. (cfr. Sf. Ambrozie, La Verginita, 99)
Cristos se naște, măriți-L!
De Sfintele Sărbători ale Crăciunului, vă doresc haruri și binecuvântări de la Domnul, pe pământ pace și între oameni bunăvoire!
Sărbători fericite și La mulți ani”, a transmis episcopul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!