A venit rândul membrilor trupelor Teatrului „Szigligeti Színház”: Trupa Szigligeti, Trupa Lilliput, Ansamblul Profesionist Nagyvárad să trimită o scrisoare deschisă consilierilor judeţeni, după cele scrise de actorii Teatrului Regina Maria şi artiştii Filarmonicii de Stat Oradea.
[eadvert]
Deşi săptămâna trecută vicepreședintele Consiliului Județean Bihor a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că în acest moment, comasarea sau reorganizarea celor trei instituții culturale nu se află pe ordinea de zi, reacţia acestuia nu vine de loc a linişti spiritele în rândul artiştilor.
„Este clar că o asemenea decizie – care privează multe persoane, în toate cele trei instituții, de siguranța viitorului sau chiar de perspectiva unor ani de pensie liniștiți după o viață activă – reprezintă primul pas al unui plan care ar schimba din temelii viața culturală din Oradea și Bihor, și suntem convinși că această schimbare ar fi una negativă”, se precizează în scrisoarepuncâtnd faptul că valorile culturale proprii, de sine stătătoare, cresc atractivitatea regiunii, și nu în ultimul rând, respectul de sine al locuitorilor.
Artiştii maghiari amintesc că după pierderea personalităţii juridice a două reviste consacrate, Familia şi Varad, după reducerile de personal din instituţiile de cultură, reforma prevăzută va afecta artiștii, dansatorii, actorii și actorii mânuitori de păpuși.
„Actorii care prestează pentru publicul bihorean de zece, douăzeci sau chiar patruzeci de ani, au prestat și în deceniile în care erau nevoiți să aducă teatru, adică hrană sufletească, divertisment publicului pentru un salariu umilitor, în condiții precare, și prestează până în zilele noastre, la cel mai înalt nivel posibil. S-au stabilit în Oradea, au întemeiat familii aici, copiii lor merg la școală aici, plătesc ratele unor imobile cumpărate aici. Sunt cunoscuți de public, numele, persoana lor are o semnificație pentru comunitate, sunt membri de familie ai orașului. Ce fel de oraș este unul în care nu trăiesc artiști?”
Desfiinţarea trupelor proprii
Comasarea instituțiilor într-una singură multiculturală, cu o activitate pe bază de proiecte și producții, prevestește viitorul unei regiuni care nu are cum să ofere posibilități pe termen lung profesioniștilor în artele spectacolului, se precizează în scrisoare. „Totodată, promite realizarea unor producții în care nimic nu este original, care nu sunt pentru comunitate, nu sunt concepute pentru a veni în întâmpinarea cerințelor diverse ale publicului, ci, oricât de bine puse la punct ar fi din punct de vedere calitativ, nu vor fi mai mult decât show business. Pe termen lung, este clar că această viziune a viitorului înseamnă destrămarea, desființarea trupelor proprii”
„Nu se poate clădi ceva cu adevărat deosebit decât printr-o muncă susținută în care, ani de zile, rezultatele se adună, şi de aceea, orice proiect care pune în pericol această valoare este un proiect greșit”, mai scriu artiştii amintind că Teatrul Szigligeti, instituție culturală cu o vechime de 120 de ani, se mândreşte cu festivalurile, premiile, reușitele de zeci de ani. Chiar şi în panedmie s-a lucrat, s-a jucat în sală, în aer liber sau online, de spectacole bucurându-se atît spectatorii români cât şi cei maghiari, la fel cum se întâmplă şi la spectaolele trupelor Iosif Vulcan sau Arcadia.
„Prin această scrisoare, ne alăturăm totodată solicitării actorilor Teatrului Regina Maria. Interesele, punctele noastre de vedere sunt comune, argumentele noastre s-au format și în cursul unor dialoguri purtate cu ei, și, așa cum și Dvs. înțelegeți, înseamnă infinit mai mult decât o simplă îngrijorare pentru traiul nostru de zi cu zi. Vă rugăm să luați în considerare argumentele noastre, să organizați o consultare cu reprezentanții trupelor și să nu credeți că desființarea contractelor pe perioadă nedeterminată nu are nici o legătură cu soarta acestor instituții. Nu vă alungați artiștii din oraș, fiți și Dvs. mândri de aceste instituții culturale” îndeamnă artiştii.
Trimite articolul
Xdaca modul in care va decima cultura oradeana va fi la fel cu cel in care a lasat consiliul judetean fara specialisti, Oradea va fi in zece ani un fel de Zalau
-
Dar vor fi ca un Zalau beton. Nu are nevoie de specialisti, nimeni nu il corecteaza pe Bolojan, Bolojan e zeul care stie tot , e specialist in orice domeniu. Ce vrei sa faca specialistii cat timp nimeni nu are voie sa-si spuna o parere, o idee sau sa il contrazica. Nu exista primar in oras, consilieri, directori, toti fac doar figuratie si de frica tac din gura, isi primesc salariile frumoase, nu fac nimic( vezi cine nu face nimic, slugile lui).
Votati in continuare liberalii, zd5entelor. Sau usristii. Bine va face udmristilor! Ati fost cu nasul pe sus, ca Dancila era proasta zd53ntelor, il ftea la dezbatere de se cca pe el lasupulii.meritati tot!
Dreptul la o culturã autenticã îl avem în funcţie de management?
Nu vrem cultura, vrem beton
Sighligheti e spalatoria UDMR. Cine conduce? Aia lui Kis Soani.
In urma cu 10 ani, tot PNL prin dl Cornel Popa la Judet, s-a desfiintat Teatrul de Stat ( care avea sectie romana si maghiara), pt a face doua institutii de teatru, maghiar si roman, pentru a-i face manageri pe acolitii lor pnl isti si udmr isti si, cu o gramada de alte posturi . Bolojan nu face altceva decat sa le unifice din nou, chiar si cu Filarmonica, astfel reduce destule posturi bine platite si nejustificate. Singurul lucru care nu e benefic sunt contractele pe perioada determinata a artistilor, e o lovitura grea pentru ei, nu e corect aici. Pot face contracte pe o perioada nedeterminata, cu anumite specificatii in contract, astfel incat sa fie evaluati corect la final de stagiune.