„Ne naştem singuri, murim singuri. Măcar între cele două mari întâmplări ale fiinţei să profităm de a fi împreună, cât mai mulţi, cât mai aproape. Îmbătrânim abia în momentul în care începem să ne simţim singuri”, scrie dr. Simona Mihuţiu.
Şi au profitat, au fost mulţi, împreună, aproape, vineri seara, la dubla lansare de carte a scriitoarei medic oncolog Simona Mihuţiu.
A fost un eveniment de ţinută, sala festivă de la Hotel Elite a fost plină, iar coada la standul de cărţi şi la autografe parcă nu se mai termina. Patru ani, opt volume. Anul acesta, la editura Total Publishing au apărut cele două cărţi care au fost motivul întâlnirii de vineri seara: „Povestiri de la Senior Help” și „Când întâmplările te găsesc” – pagini de umor. Invitați să vorbească despre ultimele două apariţii editoriale au fost: Carmen Man, Luminiţa Moga, Nicolae Băciuţ, Iuliana Păcurar şi Ramona Novicov.
[eadvert]
„Suntem vremelnici”
Moderator al întâlnirii a fost chiar dr. Simona Mihuţiu. „În 2019, mulţi dintre cei care sunt prezenţi acum în sală au fost şi la evenimentul de debut, când lansam «Fereastră spre mâine». În acel moment nu cred că am avut în intenţie să mai scriu o altă carte. Ce a contribuit mai departe la faptul că am continuat să scriu sunt trei lucruri. O dată bucuria cu care aţi întâmpinat această carte, voi cititorii. A contat enorm. În al doilea rând, la lansarea aceleiaşi cărţi, pe care am făcut-o la Cluj, tatăl cumnatului meu, domnul dirijor Râpă, compozitor, mi-a spus aşa: «Să faci bine să mai scrii încă o carte, pentru că altfel această carte va rămâne un copil abandonat.» M-a impulsionat, mi-au dat aripi acele cuvinte ale lui, şi nu-i mai puţin adevărat că a contat enorm faptul că îmi face plăcere să scriu.
Aşa a apărut un an mai târziu «Destinul, o jucărie stricată», o carte de suflet pentru mine, cred că şi pentru voi, cei care aţi apucat să o citiţi. Iar mai apoi am spus că e momentul să încerc să mă desprind de lumea medicală pentru că tema în «Fereastră spre mâine» şi în «Destinul, o jucărie stricată» se raporta la viaţa medicală. Şi am scris primul meu volum de proză scurtă, «Liberi să nu gândim», care a apărut în 2021, iar anul trecut romanul «Puteam fi eu». Pentru mine amândouă au fost o încercare de a vedea ce pot dacă mă desprind de lumea medicală”, a spus Simona Mihuţiu în deschiderea evenimentului.
Legat de ultimele două cărţi apărute, autoarea precizează că e important destinul fiecăruia pentru că aşa practic se nasc povestirile, inclusiv cele din volumul „Povestiri de la Senior Help”. „Dacă m-a învăţat ceva medicina, m-a învăţat că suntem vremelnici, că avem un destin fiecare, indiferent ce vrem sau nu vrem pentru noi, şi m-a învăţat că fiecare viaţă contează, fiecare om şi fiecare destin”.
„Emoţie pură în concentraţie maximă”
Din partea editurii Total Publishing dar şi ca prietenă a autoarei a vorbit filologul Carmen Man, care a subliniat faptul că traseul publicistic al Simonei Mihuţiu este impresionant. „În activitatea profesională a editorului, acesta nu a întâlnit un alt autor care să combată atât de bine, de constant, de echilibrat pe cele trei mari fronturi literare: roman, proză scurtă şi poezie”, a punctat Carmen Man, spunând că scriitoarea a dovedit că are din plin maturitatea de a explora toate aceste genuri literare şi de a se adapta la diferite stiluri de scriere, probând abilitatea sa de a construi relaţii complexe între personaje şi de a comunica mesaje puternice într-un format compact – „emoţie pură în concentraţie maximă”. Simona Mihuţiu este „un maestru al descrierii detaliilor grave şi subtile ale vieţii dar şi un generator de zâmbete prin povestirile sale pline de viaţă”.
Despre „Povestiri de la Senior Help”, scriitoarea precizează că povestirile nu sunt reale, dar fiecare ne putem regăsi în oricare dintre ele, „pentru că şi noi, aidoma personajelor, călătorim – lumini şi umbre – prin anotimpurile vieţii şi dincolo de ele.” Iar despre cea de a doua carte, „Când întâmplările te găsesc” – pagini de umor, a fost o întâmplare faptul că a scris-o, şi nu a fost uşor, pentru că îţi trebuie un pic de curaj ca să îţi arăţi defectele, să arăţi lumii că nu eşti perfect. „Vă mărturisesc că această carte poartă hohotul meu de râs din momentul în care scriam cartea”.
Luminiţa Moga a vorbit din partea Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, povestind întâmplările prin care dr. Simona Mihuţiu a intrat în viaţa sa. „Consider că fiecare om este o carte deschisă, are propria sa partitură şi cu siguranţă fiecare îşi scrie propria viaţă şi toate faptele sunt inserate acolo, fie că sunt bune sau rele”, a spus Luminiţa Moga, care a mărturisit că s-a regăsit în multe din întâmplările scrise de Simona Mihuţiu „cu mult drag şi multă emoţie”.
Creator de literatură
Un invitat special a fost Nicolae Băciuţ, pe care scriitoarea l-a descris ca fiind o „personalitate de prim rang a literaturii române, care excelează atât în proză ca eseist şi publicist cât şi în poezie, având 1500 de articole publicate şi peste 160 de volume de autor”. În plus, revista „Vatra Veche” este proiectul său de suflet, „o vatră a credinţei, a moralităţii, a respectului naţional”.
Nicolae Băciuţ a făcut o recenzie ambelor apariţii editoriale, cu experienţa celor 50 de ani de literatură mărturisind că Simona Mihuţiu „a scris cu ea însăşi, una dintre cele mai mari calităţi la care aspiră un scriitor”. „Niciodată nu e târziu să ne regăsim, nici în cultură, nici în literatură. (…) Simona Mihuţiu s-a regăsit în literatură şi a încercat să recupereze un timp pe care nu l-a dedicat şi literaturii. Cărţile publicate până acum sunt dovada că recuperarea e consistentă chiar dacă nu ne-am putea imagina cât şi ce ar fi scris Simona Mihuţiu dacă ar fi pornit de la început pe acest drum”, a spus Nicolae Băciuţ.
Filologul Iuliana Păcurar, promotor cultural şi președinte fondator al Kiwanis Art Oradea, a mărturisit că parcurgînd cărţile Simonei Mihuţiu a fost fascinată mai ales de proza scurtă pentru că „îi plac situaţiile care se rezolvă mai repede, într-un ritm mai alert”. „Sunt proze independente, dar în acelaşi timp sunt proze care sondează nişte caractere – şi aici se vede obişnuinţa medicului de a analiza surpările sufleteşti ale pacienţilor – şi realizează nişte pagini de analiză socială, de cronică socială foarte convingătoare şi foarte ancorate în real”, a precizat Iuliana Păcurar, subliniind că paginile de umor scrise de Simona Mihuţiu „sunt de o comicitate contagioasă, într-un stil de un firesc extraordinar”.
Povestiri cinematografice
Seria de intervenţii a fost încheiată de dr. Ramona Novicov, critic de artă, care a apreciat că în persoana Simonei Mihuţiu se găseşte lumina, frumuseţea şi umanitatea caldă. „Am descoperit, citind pe nerăsuflate, ceea ce n-am făcut demult. De ani de zile îmi doresc să stau ca în adolescenţă şi să citesc o carte de beletristică, şi nu de specialitate, de la început şi până la sfârşit. Le-am citit cu plăcere şi pe nerăsuflate şi am meditat la problema suferinţei care ne dă târcoale în cercuri to mai strânse”, a spus Ramona Novicov punctând faptul că aceste povestiri sunt exemplare, de o plasticitate extraordinară, pe care le poţi vedea cinematografic.
În a doua parte a evenimentului, actriţa Alina Leonte Vicoveanu a citit din cele două volume de versuri ale Simonei Mihuţiu, dar şi două poezii încă nepublicate. Seara s-a încheiat cu concertul Magdei Puşcaş, alături de Rareş Suciu. Cei doi au pregătit scriitoarei şi două surprize, una a fost apariţia folkistei Adina Hodişan, iar cea de a doua a fost piesa compusă de Magda Puşcaş chiar în ziua evenimentului, pe versurile poeziei „Parola”, scrisă de Simona Mihuţiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!