Medici de diferite specializări au participat miercuri la o masă rotundă care ar trebui să se soldeze cu acţiuni ce ţin de „sănătatea urbană”.
Urbanizarea
Ziua Mondială a Sănătăţii a fost marcată totuşi de oficialii sanitari din Bihor printr-o masă rotundă în care au vorbit despre tema propusă anul acesta: „Urbanizarea şi sănătatea”. La propunerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, inspectorii sanitari i-au rugat pe oaspeţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene şi mai mulţi primari să îi ajute ca până în 11 aprilie să organizeze în oraşe „spaţii dedicate sănătăţii sau să interzică accesul autovehiculelor în anumite zone, care vor fi rezervate diverselor activităţi de recreere (întâlniri între prieteni, mers pe role, plimbări etc). Inspectorii sanitari au atenţionat că dacă la început urbanizarea a avut rol pozitiv şi a fost un factor de dezvoltare, dar de-acum, când peste 50% din populaţia de pe glob locuieşte la oraşe efectele negative asupra sănătăţii încep să afecteze tot mai mult oamenii (apă murdară, violenţe boli cardiovasculare, boli netransmisibile, întâlnite mai mult la – orăşeni –
1000 de poveşti
Tot la sfatul experţilor de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, inspectorii sanitari propun bihorenilor care au luat măsuri de sănătate urbană care au avut impact în comunitatea unde locuiesc să le mediatizeze. Sub sloganul „1000 de oraşe, 1000 de vieţi”, inspectorii sanitari urmează să transmită posibilităţile prin care bihorenii care au intervenit pentru menţinerea sănătăţii în urban să poată să le transmită în scris.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!