Conform ordinului, Direcţia de Sănătate Publică are rol de informare a furnizorilor de servicii medicale şi a populaţiei despre importanţa participării la screening şi controlul desfăşurării programului.
La rândul lor, furniizorii de servicii (spitale care includ cabinete de obstetrică-ginecologie şi laboratoare de citologie şi medicii de familie trebuie să informeze şi să îndrume fiecare reprezentantă a sexului frumos eligibilă la recoltarea produsului biologic, trebuie să îi comunice rezultatul şi conduita de urmat. De pildă, dacă o femeie va primi rezultat negativ înseamnă că e sănătoasă şi i se va recomanda repetarea screeningului peste cinci ani. În caz de rezultat pozitiv, medicul de familie trebuie să îi întocmească bilet de trimitere pentru continuarea investigaţiilor.
Pentru aplicarea acestui subprogram de la care se aşteaptă reducerea numărului de femei care mor de cancer de col uterin fiindcă nu au beneficiat de controale regulate şi gratuite, spitalele trebuie să îşi formeze o reţea de screening pentru depistarea precoce a maladiei (cu centre de informare şi consiliere a femeilor şi mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babaş-Papanicolau, centre de recoltare a materialului celular cervical, laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale, centre de diagnostic şi tratament al leziunilor precursoare sau incipiente depistate).
După ce îşi formează reţea, fiecare spital participant trebuie să trimită Unităţii Regionale de Management Nord-Vest (Bihorul va trimite la Cluj-Napoca) un dosar cu documente de candidatură pentru validarea reţelei. După validare, fiecare spital din Bihor participant va încheia un contract cu casa judeţeană de asigurări de sănătate.
Cine va avea acces
De acest subprogram vor beneficia femeile peste 25 de ani şi 64 de ani (indiferent că sunt sau nu asigurate, că au sau nu simptomae ori antecedente) care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, care nu au histerectomie totală, diagnostic stabilit de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital. Testarea se opreşte la femeile care au împlinit vârsta de 64 ani, numai dacă acestea au ultimele trei frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.
Inspectorii sanitari apreciază că subprogramul va începe să se aplice după 1 august 2012.
Citiți principiile noastre de moderare aici!