Spitalul Pelican Medicover lansează un program de screening mamar gratuit, destinat prevenirii cancerului de sân. Acesta se va desfășura în perioada 1 august 2024 – 31 octombrie 2024. Programul este adresat femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani și este accesibil pe baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie către specialitatea Chirurgie Generală sau Obstetrică-Ginecologie, costurile fiind acoperite de Casa de Asigurări de Sănătate.
Pacientele înscrise în acest program vor beneficia de consultație de chirurgie generală sau obstetrică-ginecologie, mamografie digitală 2D, comunicarea rezultatelor și tehnologie de ultimă generație.
Spitalul Pelican Medicover a achiziționat recent un mamograf de ultimă generație, Hologic Selenia Dimensions 3D, care oferă mamografii digitale de înaltă calitate.
„Această tehnologie avansată permite depistarea precoce și precisă a cancerului mamar. Mamografia digitală cu tomosinteză reprezintă cea mai avansată metodă de diagnostic, recomandată femeilor de peste 40 de ani. Aceasta utilizează tehnici de achiziție digitală directă pentru a scana sânul din diverse unghiuri, generând reformatări fine de 1 mm și permițând postprocesarea digitală 2D/3D”, au explicat reprezentanții Spitalului.
Avantaje
Dr. Alina Osiceanu, medic primar radiologie și imagistică medicală, explică diferențele și avantajele mamografiei digitale față de cea analogică.
„Mamografia digitală presupune un grad mai mic de iradiere și nu necesită repetarea expunerilor. Compresia sânului se face automat, astfel durerea resimțită este mult diminuată comparativ cu mamografia clasică”, a precizat dr. Osiceanu.
Mamografia se poate efectua în orice zi a lunii, însă nu este recomandată în săptămâna dinaintea ciclului menstrual, deoarece sânii pot fi sensibili.
„Cel mai indicat moment pentru efectuarea mamografiei este în prima săptămână după menstruație. De asemenea, în ziua examinării, pacientele sunt sfătuite să evite folosirea deodorantelor cu pulbere sau pudră de talc la nivelul axilelor și sânilor, deoarece acestea pot mima microcalcificări, afectând acuratețea imaginilor”, mai spun reprezentanții unutății medicale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!