Asociația Help & Care, în parteneriat cu Primăria Oradea, organizează un screening (examinare inițială în masă) a dezechilibrelor posturale la copiii cu vârsta de 8-16 ani, din Oradea. Campania se va desfășura cu ajutorul unei echipe de specialiști din domeniul kinetoterapiei, în perioada 1 septembrie – 1 noiembrie 2023.
[eadvert]
Inițiatorii campaniei și-au propus să evalueze în jur de 300 de copii și adolescenți.
Prin această campanie se dorește identificarea timpurie a posturii incorecte și a altor dezechilibre ale sistemului musculo-scheletal. În acest scop vor fi utilizate instrumente și dispozitive de evaluare specifice: scolioză, platfus, ștergerea/accentuarea curburilor fiziologice la nivelul coloanei (hiperlordoză, hipercifoză, spate plat etc.), hiperlaxitate articulară, pes cavus etc.
Totodată, campania îi va ajuta pe copii și pe adolescenți să adopte o postură corectă și o conduită preventivă.
„Neavând o rețea specifică de depistare a diformităților colanei vertebrale (scoliozelor, cifozelor), în România există un număr foarte mare de copii şi adolescenți cu forme grave de diformități la nivelul coloanei. Deoarece scolioza este dificil de observat de aparținători/părinți, este important să fie examinați copiii la timp. Scolioza se poate agrava dacă este lăsată netratată și poate provoca durere și complicații la adulți, dar detectarea acesteia la o vârstă fragedă permite să fie corectată pe măsură ce copilul continuă să crească”, spus Julia Fulop, din partea Asociației „Help & Care”.
Înscrierile la screeningul deficiențelor posturale în rândul adolescenților se efectuează telefonic la numărul: 0359 – 450.881 sau la sediul asociației din Oradea, Str. Louis Pasteur nr. 133.
Evaluarea nu va presupune costuri din partea beneficiarilor, anunță organizatorii.
Asociația „Help & Care” a luat naștere în anul 2013, în urma unor inițiative ale unui grup de persoane de diferite vârste și proveniențe socio-profesionale (cadre medicale, studenți, contabili etc.), care doreau să se implice și să desfășoare anumite activitați în domeniul sănătății, educației și nu în ultimul rând, în domeniul social.
Printre proiectele de succes ale ONG-ului se numără: procurarea produselor necesare derulării optime a activităților de zi cu zi la centrele de bătrâni din Dumbrava, dar și a produselor alimentare pentru hidratarea donatorilor de sânge, oferite Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea.
ONG-ul orădean a înființat un centru cu scopului reintegrării bio-psiho-sociale cât mai eficiente a persoanelor cu dizabilități temporare și definitive (servciii de kinetoterapie, ergoterapie, consiliere psihologică).
„Help & Care” a organizat prezentări educative pentru studenți, a participat la conferințe de informare a pacienților cu patologie oncologică asupra importanței recuperării în perioada tratamentului și ceea de după. Totodată, a organizat diverse întâlniri de grup cu membrii Asociației Deficienților Locomotori din Bihor. Acestea au fost conduse de un psiholog clinician și au avut ca scop sprijinirea beneficiarilor în conștientizarea și gestionarea emoțiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!