Ruşi, canadieni sau investitori înregistraţi în paradisuri fiscale controlează, prin una sau mai multe subsidiare româneşti, zăcămintele de aur din Munţii Apuseni, afirmă presa centrală. Peste 20 de localităţi din opt judeţe din vestul ţării – Caraş- Severin, Hunedoara, Alba, Cluj, Arad, Bihor, Satu Mare şi Maramureş – vor fi „scurmate” în căutarea metalelor preţioase.
Minereu complex
În Bihor, suedezii de la Dacian Mining extrag aur. „Băiţanu este o mină auro-argintiferă aşa cum e Roşia Montana. La Băiţa se extrage un minereu complex, constituit şi din Au şi AG, dar nu acestea sunt în concentraţia cea mai mare. Noi valorificăm acest concentrat pe piaţa liberă, iar cei la care îl vindem extrag din concentrat Cu, care ajunge în industria siderurgică, aurul, care e transformat în lingouri”, spune directorul general de la exploatarea din Băiţa Petru Jude. Mina Băiţa este prima mină privatizată din România. Existenţa aurului la Băiţa poate fi unul dintre motivele pentru care proprietarul suedez nu renunţă la o afacere care pare a fi în impas.
La Băiţa, la prima vedere se întâmplă un paradox: aurul cunoaşte o apreciere record pe piaţă, dar mina e în impas financiar. Unul care nu permite nici plata salariilor restante ale minerilor. Minerii de la Băiţa ameninţă, din nou cu greva foamei. Aceasta ar urma să fie declanşată vineri. Ultima discuţie între investitorii suedezi şi liderul sindical Alexandru Istoc a avut loc în prezenţa conducerii în urmă cu o săptămână. Potrivit lui Istoc, proprietarul minei a reafirmat că se află în negocieri avansate cu un potenţial investitor, de la care se aşteaptă relansarea activităţii minei.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!