Organizat de către Institutul Naţional de Administraţie (INA) Bucureşti în colaborare cu Autoritatea de Sănătate Publică Bihor, cursul urmăreşte iniţierea funcţionarilor publici dar şi a lucrătorilor din sistemul sanitar în tainele managementului sanitar. Alături de prefect, la deschidere au participat şi dr. Ladislau Ritli, director al ASP Bihor, Marioara Păsăilă, consilier superior în cadrul INA Bucureşti şi ec. Florin Mureşan, director executiv adjunct financiar contabilitate al ASP Bihor, ultimii doi conducând şi lucrările cursului.
Integrarea bat-o vina
Prefectul Ilie Bolojan a prezentat celor prezenţi un raport detaliat al problemelor cu care se confruntă sistemul sanitar bihorean. Prima problemă care a fost pusă pe tapet a fost cea a integrărilor clinice. „Secţiile au fost dimensionate haotic. Şi asta pentru ca fiul cui trebuie să aibă post . Astfel s-a ajuns ca pe secţia de Diabet să fie un număr de medici cât sunt în cinci judeţe la un loc. Integrările clinice s-au făcut cu lopata” a declarat prefectul Bolojan. Nici situaţia de la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală din Baile Felix nu a fost trecută cu vederea de către prefect: „În anul 2001 existau 14 kinetoterapeuţi şi maseuri şi numai 7 medici. După 2001 au început integrările şi astăzi s-a ajuns să existe aici mai mulţi medici decât la Terapie Intensivă. Şi să fie şi criză de maseuri, exact invers decât era în 2001”, conchide prefectul.
Trataţi după interese
„Bolnavul trebuie să fie stăpânul nostru şi cine nu înţelege acest lucru să plece din sistem. Nu mai pot tolera cazuri precum cel de la Spitalul de Pneumoftiziologie Oradea, unde secţia de Pediatrie a devenit privată. În saloane de două-trei stele erau internaţi pacienţii de condiţie bună pe când la etaj amărâţii” susţine prefectul Bolojan. De critica acestuia nu au scăpat nici medicii care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Ambulatoriului de Specialitate.
„Mulţi medici stau în sistemul public doar pentru a-şi face rost de pacienţi pentru cabinetele private. Ei îi redirecţionează pe bolnavi spre cabinetele lor” afirmă Bolojan. „Este o vorbă printre bolnavi că cel mai bun medic din Oradea e trenul spre Cluj. Asta pentru că au mai multă încredere în medicii de acolo”a încheiat prefectul Bolojan.
Viorica Borz
Trimite articolul
XNici eu nu am incredere in prefecti scoliti de PNL si de mari patroni din umbra, care vin din privat si care si-au facut meseria doar 1 an si care acum reprezinta clar interesele celor care l-au propulsat. Apropos, sunt curios cat de repede se vor gasi hibe la RAR…Era mai simplu sa sa faca mai demult contract de management cu directorii de spitale, cu clauze clare, nu sa se arunce acum cu noroi in medicii care, in opinia dlui Prefect, sunt prosti si nesatui de bani. Economistii sau matematicienii, credeti ca vor conduce mai bine un spital doar pentru ca nu sunt medici? Pana una alta, cati bani a reusit dl Prefect sa dea spitalelor din oras, spitale conduse de alti directori decat cei agreati de PNL?