Continuarea investiţiilor în imobile, rearanjarea claselor în şcoli şi licee şi un grad de autorizare sanitară de 100 sunt auspiciile sub care se reia procesul de învăţământ la Oradea.
„O singură unitate, Grădiniţa 37, a avut în cursul verii un control de la DSP. Au făcut o listă cu lucrările necesare, noi le-am făcut între timp şi mâine sau poimâine aşteptăm vizita lor din nou. Astfel, toate unităţile de învăţământ din Oradea încep în 12 septembrie cu autorizaţie”, a anunţat, ieri, viceprimarul Biro Rozalia.
S-au făcut reparaţii capitale la Grădiniţa 19, Grădiniţa 30, Gădiniţa 51, Grădiniţa 60, Şcoala Alexandru Roman, Liceul Sportiv, Liceul Ortodox, Colegiul Naţional Emanuil Gojdu şi la Campusul Şcolar. „Din totalul sumelor aprobate pentru Investiţii şi Reparaţii Capitale, au fost cheltuiţi 45 %, adică 3.450.000 lei”, se arată într-un comunicat al Primăriei.
Cu inaugurare
Cel mai important moment al debutului de an şcolar orădean se anunţă inaugurarea sediului Campusului Şcolar în care se mută Colegiului Economic Partenie Cosma. Obiectivul a înghiţit, până acum, peste cinci milioane de lei, din care 100.000 lei reprezintă participarea Guvernului. În contul acestor bani, imobilul oferă 24 de săli de clasă şi şapte laboratoare de specialitate, spaţiu doar cu greu suficient pentru activitatea Colegiului. „Trei clase cu predare în limba maghiară au rămas în fostul sediu, în care s-a mutat Liceul Szent Laszlo”, a declarat viceprimarul Biro precizând şi că cinci din cele şapte laboratoare vor fi folosite temporar ca săli de clasă. Pentru mobilarea clădirii edilul a dat un termen de 40 de zile. „Lucrăm la curăţenie şi aranjarea mobilierului”, spune directorul Răzvan Vonea.
Finanţarea pentru continuarea proiectului – construirea unui imobil de dimensiuni similare, este încă sub semnul întrebării.
Peste grafic
O altă lucrare semnificativă, întinsă pe mai mulţi ani este refacerea Liceului Lorantffy Zsuzsanna. Cei peste 400 de elevi vor începe anul şcolar cu clădirea învelită în plase de protecţie şi cu utilaje în curtea interioară. Beneficiază, însă, de laboratoare şi spaţii noi la subsol, de săli de clasă parchetate. Reparaţiile la acoperiş i-au scăpat pe elevi şi pe dascăli de grija găleţilor pe timp de ploaie, spune Szabo Zsuzsanna, directoarea instituţiei.
„Cu execuţia lucrărilor stăm mai bine decât ar trebui, conform graficului. Avem terminat aproximativ 60- 65%. Au fost executate cele necesare pentru începerea anului şcolar în liniste şi curăţenie. Termenul final de predare este anul viitor”, zice viceprimarul Biro Rozalia. Fondurile provin din surse nerambursabile.
Comasări şi reaşezări
Acest an şcolar înseamnă şi absorbţia şcolii Alexandru Roman de Liceul Sanitar Vasile Voiculescu, care se va muta în spaţiul de pe strada Clujului. „11 clase de la Sanitar şi şapte clase de la şcoala generală vor merge face cursuri înainte de masă iar şcoala post liceală va veni după-masă”, explică viceprimarul. Tot la capitolul permutări intră şi mutarea claselor I-IV de la şcoala G. Coşbuc la Liceul Mihai Eminescu, pe strada Stânişoarei. Şcoala care rămâne în sediu se va numi Szacsvay Imre, punctează Biro.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!