Un număr de 1024 de şcoli, grădiniţe şi licee din întreaga ţară vor fi evaluate în lunile octombrie şi noiembrie. În Bihor, vor fi evaluate 29 de unităţi de învăţământ. Activitatea de evaluare externă periodică se derulează în cadrul unui program cu finanţare europeană. Proiectul „Dezvoltarea culturii calităţii şi furnizarea unei educaţii de calitate în sistemul de învăţământ preuniversitar din România prin implementarea standardelor de referinţă” are ca obiectiv general creşterea capacităţii sistemului de învăţământ preuniversitar de a furniza educaţie de calitate prin implementarea standardelor de referinţă.
Potrivit preşedintelui ARACIP, Constantin-Şerban Iosifescu, evaluarea tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi particulare acreditate în vederea clasificării s-ar putea face până în 2013.
“Propunerea noastră pentru MECTS este ca până în 2013 să fie evaluate toate instituţiile acreditate. Vom conveni împreună cu MECTS un calendar pentru evaluarea unităţilor de învăţământ în vederea clasificării”, a spus Iosifescu.
El a mai arătat că ARACIP are la dispoziţie un instrument numit harta riscului educaţional care va măsura valoarea adăugată a fiecărei instituţii de învăţământ preunversitar. O altă aplicaţie va fi de sprijin pentru decizia care se va lua după evaluare.
“În funcţie de datele adunate din teritoriu, se vor lua decizii în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ. Începând din anul 2012, finanţarea se va face în funcţie de numărul de elevi. Dacă vor fi puţini elevi, nu se vor putea angaja profesori. Se vor putea lua decizii de restructurare a unităţilor şcolare”, a spus preşedintele ARACIP.
În urma evaluării şcolile vor primi un atestat privind nivelul calităţii oferite de către unitatea de învăţământ, raportat la indicatorii de performanţă din standardele de referinţă evaluate. Raportul de evaluare externă este public şi poate fi consultat pe website-ul ARACIP: http//:aracip.edu.ro. Atestatul va avea lo valabiliatte de cinci ani, din anul şcolar 2012-2013 până în anul şcolar 2016-2017, inclusiv.
Criterii de evaluare
Evaluarea periodică a ARACIP se va face pe trei domenii: capacitatea instituţională, eficacitatea educaţională şi managementul calităţii.
„Se vor lua în calcul o serie de indicatori, printre care: existenţa, structura şi conţinutul documentelor proiective, organizarea internă a unităţii de învăţământ, existenţa şi funcţionarea sistemului de comunicare internă şi externă, existenţa şi funcţionarea sistemului de gestionare a informaţiei, înregistrarea, prelucrarea şi utilizarea datelor şi informaţiilor, asigurarea serviciilor medicale pentru elevi, managementul personalului didactic şi de conducere şi a celui auxiliar şi nedidactic, asigurarea securităţii tuturor celor implicaţi în activitatea şcolară, în timpul desfăşurării programului, proiectarea şi realizarea curriculumului, evaluarea rezultatelor şcolare, evaluarea rezultatelor la activităţile extracurriculare (extra-clasă şi extra-şcolare), definirea şi promovarea ofertei educaţionale, existenţa parteneriatelor cu reprezentanţi ai comunităţii”, a spus inspectorul şcolar Rodica Turcaş, persoana-resursă a ARACIP în Bihor.
C.D.
Fact box:
Şcolile evaluate:
Grădiniţele cu Program Prelungit (GPP) nr. 46, 28, 45 şi Orsolya din Oradea, GPP Ştei şi Vadu Crişului
Şcolile cu clasele I-VIII (S08) Dimitrie Cantemir, nr. 16 şi Ioan Bogdan Oradea, S04 Paleu, S08 „N. Bogdan” Vaşcău, S08 „Al. Roman” Auşeu, S08 „Zelk Zoltan” Valea lui Mihai, S08 Tulca, S08 Mihai Bravu, S08 Păgaia, S08 Derna, S08 Bulz, S08 Răbăgani, S08 Husasău de Tinca, S08 Pomezeu, S08 Şimian;
LPS „Bihorul”, Liceul Teologic Ortodox „Roman Ciorogariu”, Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea, Liceul Don Orione, Liceul Teoretic Bratca, Liceul Teoretic „Petofi Sandor” Săcuieni, Şcoala Tehnică Postliceală „Henri Coandă” Oradea şi Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!