În 16 septembrie va începe şcoala, dar probleme în instituţiile de învăţământ există şi în Bihor. Din 25 august încoace, medici de la Direcţia de Sănătate Publică şi colegi de la Inspectoratul Şcolar, coordonaţi de responsabili de la Prefectură, au verificat situaţia unităţilor de învăţământ din Bihor.
Joi şi vineri s-au facut recontroale la unele unităţi de învăţământ, depistate anterior cu probleme, spune dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor.
Primele date din teren arată că 17 unităţi au probleme. Dintre acestea, cele mai mari probleme sunt la şcoala din Dumbrava, la grădiniţele din Târguşor şi Vaşcău, iar şcoala din Ghiorac e în plin proces de reabilitare şi nu se va putea începe anul şcolar nici aici.
Probleme corectabile s-au găsit la Buduslău, Sârbi, Bratca, Lugaşu de Jos, Diosig, Săcădat, Măgeşti şi Olcea, legate fie de deterioarea clădirilor, fie de lipsa apei potabile, fie de starea foselor septice.
Din 25 august încoace, echipe de medici de la Direcţia de Sănătate Publică, colegi de la Inspectoratul Judeţean Şcolar Bihor şi coordonaţi de Prefectură Bihor, controlează unităţile şcolare de învăţământ, cu scopul de a asigura copiilor locuri sigure de educaţie.
La şcoala cu clase primare de la Dumbrava, închisă de anul trecut din pricina clădirii deteriorate şi unde sunt arondaţi 70 de copii se lucrează la finalizarea reparaţiilor de la clădirea deteriorată. Şi clădirea grădiniţei cu program normal de la Târguşor (cu 70 de copii) este deteriorată, dar acolo încă nu se repară nimic.
La grădiniţa cu program normal de la Vaşcău (cu 30 de copii), foarte distrusă nici nu se poate deschide anul şcolar, iar Primăria va trebui să găsească o altă locaţie pentru aceşti micuţi.
La şcoala de la Ghiorac sunt lucrări ample de reabilitare şi modernizare care necesită timp mai îndelungat, deci nu se va permite nici aici începerea anului şcolar.
Probleme, dar nu atât de grave sunt şi la Buduslău, Sârbi, Bratca, Lugaşu de Jos, Diosig, Săcădat, Măgeşti şi Olcea. Deficienţele generale majore de aici sunt legate, dincolo de deteriorarea clădirilor, de lipsa apei potabile, fose septice nevindanjabile şi nesecurizate.
Cert e că din 894 de unităţi de învăţământ, 512 au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar încă alte 78 ar putea să obţină acest act dacă directorii acestora se prezintă la DSP cu dosarele.
Scoli fara gard si cu fosa neacoperita
Citiți principiile noastre de moderare aici!