Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal continuă seria de ateliere de educație muzeală dedicate copiilor cu un atelier de realizat mărțișoare din lut. Activitatea se va desfăşura la sediul instituției (Str. Armatei Române nr. 1/A) în perioada 13 februarie – 1 martie, de marți până vineri, de la orele 9:00, 11:00 și 13:00.
[eadvert]
Activitatea este dedicată preșcolarilor și școlarilor și va consta în pictarea unor mărțișoare din lut ars, sub supravegherea meșterului popular Petru Merinu din comuna Roșia, judeţul Bihor, și împletirea unui șnur din lână colorată, sub îndrumarea specialiștilor din cadrul secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor. Obiectele realizate vor fi luate acasă de fiecare copil. În partea a doua a atelierului, participanții vor putea vizita, la alegere, una dintre expozițiile permanente ale muzeului. Programările pentru atelier se pot face la tel: 0746764165. Taxa de participare este de 20 lei/copil.
Atelierul de educație muzeală este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor” și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
În șnurul care se poartă la început de martie pentru a aduce noroc și prosperitate se împletesc două semnificații: albul reprezintă lumina, puritatea, candoarea, iar roșul semnifică viața, fiind expresia sângelui. Mărțișorul face parte din patrimoniul UNESCO. La data de 6 decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat înscrierea în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărțişorul)‟ – dosar multinațional coordonat de România și elaborat împreună cu Republica Moldova, Republica Macedonia și Republica Bulgaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!