„Singura cale de a forma copii buni este să devenim mai întâi părinți mai buni”, spunea Zig Zaglar. Inspirată de acest motto și conștientă de faptul că rolul de părinte implică foarte multe cunoștințe și abilități, care nu sunt înnăscute și nu apar atunci când suntem părinți, conducerea Colegiului Național „Onisifor Ghibu” a decis să organizeze o „Școală părinților”.
În câteva întâlniri, planificate în zilele de 2 și 16 octombrie, 6 și 20 noiembrie, respectiv în 11 decembrie, de la ora 17.30, în sala festivă a colegiului, părinții, ajutați de specialiști și profesorii școlii, vor învăța cum să-și ajute copiii.
„Fiecare dintre noi învățăm să fim părinți de la cei din jurul nostru, de la părinții noști, din informațiile pe care le auzim sau pe care le citim. Uneori, ceea ce învățăm din interacțiunea cu ceilalți nu este suficient pentru a fi părintele de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta și pentru a crește echilibrat fizic și mental, independent și adaptat. De multe ori, părinții au întrebări la care nu au răspunsuri sau observă comportamente ale copilului la care nu știu cum să reacționeze.
Prin intermediul acestui program ne propunem să consolidăm relațiile afective dintre părinți și copii, dintre familie și școală, aplicând sistematic metode fundamentate științific”, și-a justificat demersul prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea.
Teme actuale
Primul curs de la „Școala părinților” se va ține pe data de 2 octombrie și are ca temă „Disciplinarea pozitivă”. Cursul va fi ținut de Ionela Belbe, consilier școlar, psihoterapeut de familie. În data de 16 octombrie prof. Daniela Marinău, prof. de Educație Fizică și Sport, va evidenția „Importanța practicării sistematice a activităților fizice sportive”, iar dr. Mariana Negruț va discuta cu părinții, pe 6 noiembrie, despre igiena școlară.
Alimentația sănătoasă va fi adusă în discuție pe 20 noiembrie de prof. de biologie Carmen Chiș și de specialistul în nutriție Maria Zamfirache. Ultima temă are ca titlu „Siguranța pe net – jocuri și control” și va ținută de Alina Luncan, profesorul de informatică al școlii.
La ultima lecție vor lua parte și elevi din clasele mai mari. Ei vor explica problema din perspectiva lor. Lecțiile se adresează părinților celor 158 de elevi din clasele pregătitoare și sunt gratuite. Conducerea colegiului mai are în vedere și alte cursuri pentru părinții elevilor de clasa a IV-a (pentru a-i ajuta în trecerea de la primar spre gimnaziu, de la grijulia învățătoare la profesorii fiecărei materii în parte), dar și pentru părinții elevilor de clasa a VIII-a.
Citiți principiile noastre de moderare aici!