Şcoala din Leş este înconjurată de ape. În condiţiile în care hectare întregi de teren din Bihor sunt sub ape, din cauza recentului cod portocaliu de inundaţii, nu pare mare lucru. Localnicii spun, însă, că situaţia lacustră nu este deloc excepţională: curtea şcolii se inundă şi devine inaccesibilă elevilor şi profesorilor cu ocazia fiecărei ploi mai serioase. „Când plouă cele două intrări nu mai pot fi folosite, apa ajunge la jumătate de metru şi trebuie scoasă zilnic cu pompa”, ne-a relatat un martor al „potopului” din Leş.
Oamenii spun că vina aparţine celor care au lucrat la drumul care trece prin faţa şcolii şi care au omis să monteze instalaţiile de drenaj iar apa bălteşte atât la şcoală cât şi mai încolo, între şanţurile de pe marginea şoselei. În cazul unei ploi mai serioase, inundă chiar curţile oamenilor. Clădirea şcolii inundate perioadic a fost reabilitată în intervalul 2006-2008.
Către Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADR) şi firma angajată de aceasta, Astaldi, arată cu degetul şi primarul de comună. „Înainte, la fiecare ploaie, apa a fost scoasă cu pompa dar de duminică nu ne-am mai descurcat singuri şi am cerut ajutor de la ISU. Dar nu ISU este problema, ci terminarea drumului Arad-Oradea. Lucrarea a început dinspre Arad şi noi, la Nojorid, am rămas la coadă. Numai că Astatdi, firma care lucra, şi-a luat jucăriile şi nu s-a mai întors. Lucrarea nu este terminată, nu s-a făcut recepţia. Am avut răbdare iarna dar acum e primăvară şi ar putea începe. Am înţeles că nu mai lucrează că CNADR nu le-a plătit, aşa că eu am rămas cu apa în comună”, zice Mircea Crainic, primarul Nojoridului.
Primarul mai spune că a trimis scrisori tuturor instituţiilor care au legătură cu lucrarea neterminată şi prost executată – CNADR sau Inspecţia în Constricţii, însă lucrurile nu par să se mişte în direcţia limitării potopului periodic din comună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!