Anul acesta, Primăria a alocat 1,7 milioane de lei pentru reparaţiile curente la unităţile de învăţământ pe care le administrează. Cu vreo 200.000 de lei mai puţin decât anul trecut şi cu 550.000 de lei mai puţin decât în 2013. Motivul este cel deja tradiţional – lipsa fondurilor. „Cu bani mai puţini am încercat să acoperim nişte lucrări relativ spectaculoase”, spune viceprimarul Huszar Istvan, coordonatorul Administraţiei Imobiliare Oradea (AIO), gestionara spaţiilor în care funcţionează şcolile şi grădiniţele de stat din oraş.
Reducerea alocării este dublată, în acest an, de întârzierea cu care au fost contractate lucrările. Ca rezultat, cea mai mare parte dintre şcolile prinse în programul de reparaţii curente, 22 de toate, nu vor fi gata cu lucrările până în prima zi de şcoală. „Doar la nouă şcoli se termină. La celelalte se va mai lucra în interior până în 30 septembrie. Termenul de finalizare este 10 octombrie dar avem angajamente cu constructorii să încheie în interior până la finalul lui septembrie. După această dată, se va lucra la exterior, la faţade sau împrejmuiri”, spune Benyowzki Tunde, director adjunct al AIO.
Conform acesteia, nici măcar nu sunt licitate toate lucrările de reparaţii curente. „Mai avem de licitat lucrări din al patrulea lot. Vom executa lucrările în vacanţa de toamnă”, spune directoarea.
Sport
„Am pus accent mare pe sport. Sala de sport de la Gojdu este aproape finalizată, şi se lucrează la sălile mai multor şcoli”, spune vicele Huszar. AIO are, în diverse faze, lucrări de reparaţii curente. Se fac lucrări de întreţinere la sălile de sport de la Colegiul National Iosif Vulcan, la Şcoala 11, Liceul Lucian Blaga, Colegiul Ady Endre şi la Liceul Tehnologic Sanitar Vasile Voiculescu.
La Şcoala 11 sunt finanţate înlocuirea tâmplariei interioare, a pardoselilor din sala de sport şi din vestiare, respectiv refacerea zugrăvelilor interioare. Valoarea acestor lucrari este de peste 98.000 de lei cu TVA. În contul a peste 60.000 de lei, la Liceul Blaga sunt prevăzute lucrări de hidroizolarea, refacerea zugrăvelilor şi înlocuirea pardoselii din sala de sport. În aceeaşi sumă intră şi refacea troruarului de la faţada principală. Sala de la Ady Endre primeşte lucrări de igienizare. La Sanitar, se înlocuieşte pardoseala sălii de sport cu pardoseală poliuretanica şi se fac zugraveli şi vopsitorii, în valoare de peste 53.000 de lei. La Pedagogic, se înlocuiesc ferestrele şi se fac zugrăveli, vopsitorii şi raschetarea parchetului în sala de sport. Valoarea lucrarilor este de peste 71.000 de lei.
Investiţii
Nouă lucrări de investiţii în şcoli şi grădiniţe derulează AIO, unele dintre ele sunt întinse pe mai mulţi ani, în funcţie de alocările de la buget. La gradiniţele 43 şi 12 s-au finalizat instalaţiile noi de încălzire. La doi ani de la începerea reabilitării Şcolii 16, anul acesta, în octombrie, se va turna şi covorul asflatic în curte.
Colegiul Iosif Vulcan este prins cu reparaţii capitale la clădirea principală, iar sala de sport de la Gojdu este aproape terminată. Imobil monument ca, de altfel, întreaga clădire, sala nu a putut fi extinsă, aşa cum a cerut conducerea Colegiului. I-a fost înlocuită tâmplăria interioară şi exterioară, a fost raşchetat parchetul şi au fost amenajate grupurile sanitare şi vestiarele. Cu o atmosferă mai degrabă ecleziastă, sala va găzdui şi activităţi extraşcolare alese de conducerea Colegiului.
La capitolul reparaţii capitale a fost prinsă şi clădirea Colegiului Naţional Mihai Eminescu, cu 100.000 de lei. Suma acoperă doar realizarea studiului de fezabilitate. Pentru banii de lucrări, Muncipalitatea mizează pe fundurile europene din exerciţiile financiare viitoare.
Zic că vor termina Campusul Şcolar
În ultima zi din acest an expiră termenul până la care lucrările derulate de Selina la Campus se pot deconta în proiectul european derulat de Primărie. Orice se face după, va fi suportat de banii oraşului.
Deşi a avansat mult în ultima vreme, finalizarea la acest termen a întregii lucrări este un deziderat greu de atins. Prezent la faţa locului, pe şantier, vicele Huszar apreciază că este, încă, timp fizic pentru închiderea lucrării. Investiţia presupune construirea a şapte corpuri de clădire – şcoala cu 24 săli de clasă, un cămin internat cu 300 locuri, o cantină şi un club, garsoniere pentru cadre didactice, ateliere şcoală, respectiv o sală de sport. Valoarea contractului este de 33.995.563 lei cu inclusiv TVA.
„Lucrările la Campusul şcolar avansează într-un ritm foarte bun, a menţionat directoarea adjunctă a AIO, d-na Tunde Benyovszki. Totuşi, la trei luni până la termenul limită, lucrările sunt realizate în proporţie de 50%.
Selina a suplimentat numărul de muncitori, acum sunt 170 de angajaţi pe şantier. Cu intarea pe finisaje, e de aşteptat ca pe amplasament să fie aduşi spre 280 de muncitori, spune dirigintele de şantier.
Până acum au fost executate următoarele lucrări:
– şcoala cu 24 săli de clasă: e gata structura de rezistenţă şi zidăria până la etajul II, s-a făcut cofrarea şi armarea planşeului peste ultimul etaj, urmând să fie turnat betonul în planşeu şi să înceapă execuţia şarpantei. Se lucrează deja la finisajele interioare şi la instalaţiile sanitare şi termice la parter.
– cămin internat 300 locuri: e gata fundaţia şi structura de rezistenţă la parter, a fost executată cofrarea şi armarea planşeului peste parter, urmând să fie turnat betonul în planşeul peste parter.
– cantină şi club: s-a terminat fundaţia, se toarnă planşeul peste demisol.
– garsonierele pentru cadre didactice: au fost finalizate lucrările la structura de rezistenţă parter şi etaj şi se lucrează la cofrarea planşeului peste etaj
– ateliere: sunt în curs de finalizare lucrările de finisaje şi instalaţiile electrice.
– sala de sport: s-a finalizat structura metalică la acoperiş şi se lucrează la finisaje şi instalaţii la anexă (zona de vestiare), precum şi la acoperişul de la anexă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!