Acestea au fost transmise în contextul evoluției cazurilor de gripă și infecții respiratorii acute.
[eadvert]
Dacă ieri, ministrul Educației, Ligia Deca, vorbea despre recomandări, astăzi, într-o notă transmisă public după o videoconferință cu inspectorii școlari generali, aceasta menționează „obligațiile” inspectoratelor și conducerilor unităților școlare.
Ligia Deca a încurajat inspectorii şcolari generali să sprijine şcolile pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale.
„În acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile”, a spus Deca.
Accent pe prevenție
De asemenea, accentul trebuie pus pe prevenţie şi consultarea cu Ministerul Educaţiei în „situaţia excepţională” în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor.
Astfel, la începutul primei ore de curs trebuie realizat triajul elevilor și informarea părinţilor în cazul în care un copil prezintă simptome respiratorii. Triajul trebuie să fie făcut acasă și la școală, observațional, de profesori și învățători.
Ministerul Educaţiei a transmis, din partea Institutului Naţional de Sănătate Publică, și o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.
„Avem niște recomandări la nivel de Inspectorat Școlar, dar și la nivelul conducerilor școlilor. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să există o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea. În plus, ni s-a cerut să desemnăm o persoană responsabilă de comunicarea permanentă cu Direcția de Sănătate Publică Bihor. Am primit, de asemenea, materiale de la Ministerul Sănătății, despre conduita pe care trebuie să o avem pentru a preveni îmbolnăvirile cu virusul gripal. Materialele au fost realizate de Institutul Național de Sănătate Publică și au fost adresate unităților de învățământ, elevilor și familiilor acestora. Totodată, la intrarea în școală, medicii școlari vor face un triaj epidemiologic”, a spus inspectorul școlar general Horea Abrudan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Stare de alertă
Amintim că, în prezent, autoritățile din România au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră.
Ministrul Sănătății a explicat de ce nu a fost declarată epidemie de gripă, pentru că: „declanșarea epidemiei prin ordin de ministru aduce cu sine automat anumite restrictii, ori abordarea noastră este să menținem școli deschise, nu să introducem măsuri restrictive”.
Infecțiii respiratorii acute
În județul Bihor, evoluția îmbolnăvirilor prin infecții acute respiratorii se află peste limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (așteptat), a declarat Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
În acest sezon, în Bihor a fost confirmat un singur caz de gripă (din 15 probe trimise), iar la Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, au fost raportate 3.197 cazuri de infecții ale căilor respiratorii superioare (IACRS). Numărul este în scădere față de săptămâna precedentă când au fost 3.945 de cazuri, precizează Țîrț.
„Valoarea este mai mare față de săptămâna similară din sezonul anterior, când au fost 2.836 de cazuri. Din cele 3.197 de cazuri, au necesitat internare 24 de cazuri”, a mai adăugat Țîrț.
În scădere este și numărul de cazuri de pneumonie și bronhopneumonie – 859 de cazuri, din care au necesitat internare 169 de persoane.
Vaccin gripal
În acest sezon, DSP Bihor a primit de la Ministerul Sănătății un număr de 22.795 de doze de vaccin gripal pentru campania de imunizare gratuită a persoanelor din categoria celor cu risc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!