Da, școală! La prima vedere poate că-i sperie pe unii elevi, dar, intrând în detalii, își vor da sema că este o altfel de școală. O școală cu care ar trebui să se întâlnească și în timpul cursurilor derulate în anul școlar normal. O școală în care să se simtă bine. Fără teme grele și lecții tocite. „Școala de Vară”. Este vorba despre un proiect educaţional al Asociației de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului (ARDT) Oradea, care îşi propune să atragă cât mai mulţi participanţi, viitori studenţi în Oradea.
Proiect educațional „Școala de Vară: Orientarea și Gestiunea Carierei” 2018 se va derula în perioada 15 – 28 iulie, înscrierile fiind încă în desfăşurare. Este a cincea ediţie al acestui proiect şi organizatorii îşi propun să adune circa 200 de participanţi.
Scop şi activităţi
„Participanţii sunt din clasele a X-a şi a XI-a din Bihor şi din judeţele învecinate. Ei vor avea ocazia să cunoască Oradea să experimenteze viaţa studenţească. Să cunoască profesori, companii, să vadă în ce direcţie ar fi cel mai bine să se orienteze într-o viitoare meserie. Dar, mai ales, un lucru pe care punem foarte mare accent, este partea de orientare în carieră”, ne-a declarat Filip Barabaş, preşedintele asociaţiei.
Elevii au aflat despre acest proiect prin deplasările ARDT în şcolile din judeţ şi din judeţele învecinate.
Scopul acestui proiect este de a veni în ajutorul mediului de învăţământ liceal, al Universitatii din Oradea şi mediului de afaceri bihorean, prin crearea unui spaţiu comun de interes, prin care care elevii de liceu, viitori studenţi, implicit experţi pe piaţa forţei de muncă din România, au oportunitatea de a intra în contact cu mediul de afaceri bihorean, stabilirea de legături inter-umane şi de a le oferi şansa de a-şi găsi o viitoare carieră pe domeniu.
În cadrul proiectului participanții vor fi supravegheați de către coordonatorii lor de grupă, compuși din studenți ai Universității din Oradea, selectați de către organizatorii proiectului.
Participanţii la „Şcoala de Vară” vor beneficia de cursuri de orientare în carieră, vor afla informaţii despre facultăţile din Oradea şi vor putea participa la cursuri introductive susţinute de profesori de la aceste facultăţi. De asemenea, vor avea ocazia să cunoască companii orădene în cadrul cărora vor avea posibilitatea de a afectua şi stagii de practică.
Nu în ultimul rând participanții vor avea activități de tip teambuilding, ieșiri în oraș, „Treasure Hunting”, seară de Karaoke, activitatea de paintball, airsoft, laser tag, Krea Karting, seara de film, pool party, cursuri de dans hip hop etc.
„Misiunea noastră este de consiliere, de dezvoltarea personală și profesională a tinerilor liceeni pentru a facilita direcționarea și inserția lor în universitate și, pe termen lung, profesională, prin organizarea de activități educative, extra-curiculare cu participarea elevilor și a reprezentanților mediului de afaceri. Vrem să identificăm punctele lor slabe și forte și vrem să-i orientăm spre o specializare cât mai aproape de calitățile lor”, a subliniat Filip Barabaş.
Testări
În cadrul „Şcoliii de Vară” elevii vor fi testaţi printr-un test de autocunoaştere Holland (evaluare); vor fi ajutaţi să-şi aleagă o specializare sau o facultate în funcţie de aptitudini şi vor fi sprijiniţi să-şi planifice cariera printr-o auto-analiză SWOT asistată de formator.
Nu în ultimul rând, prin „Şcoala de Vară” se doreşte sporirea gradului de informare a elevilor cu referire la Universitatea din Oradea; creșterea șanselor ca elevii să opteze pentru mediul academic bihorean şi crearea de viitoare resurse umane și experți pe piața forței de muncă din Bihor. Totodată, acest proiect mai urmăreşte capacitarea studenților în a se implica în proiecte reale în mediul asociaților de studenți/tineret, precum şi conștientizarea faptului că și la Universitatea din Oradea sunt oportunități de dezvoltare a unei cariere propice mediului actual de afaceri.
Elevii vor cunoaște studenți actuali ai universității, vor lega prietenii și se vor informa despre studiile care le urmează aceștia, oferind un feedback util participanților.
La final, elevii vor fi chestionați cu un formular de feedback prin care li se va cere opinia pe tot parcursul activității. De asemenea, se va crea o bază de date cu elevii participanți și pe parcursul perioadei de liceu se vor trimite informații cu privire la mediul Universității din Oradea, posibilitățile de studii din Universitatea din Oradea și oportunități de job.
Informaţii şi înscrieri în proiect se pot obţine de pe site-ul: ardoradea.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!