Proiectul „Tinerii ambasadori ai naturii” se derulează în perioada mai – decembrie 2016 şi are ca scop sensibilizarea tinerilor şi implicarea lor în acţiuni de voluntariat în zona biodiversităţii. Proiectul este finanţat în cadrul Programului de susţinere a acţiunilor de tineret P2 al Ministerul Tineretului şi Sportului, având ca prioritate stimularea interesului tinerilor pentru educație nonformală. Printre obiectivele proiectului se numără: favorizarea iniţiativei şi implicării tinerilor în activităţi de cunoaştere şi valorizare a mediului, a ariilor protejate din judeţul Bihor – în mod special.
Proiectul se află la a VI-a ediţie şi prin intermediul lui, în fiecare an, câteva sute de tineri şi copii ajung să cunoască ariile protejate din judeţul Bihor. Până în decembrie 2016, în cadrul proiectului vor avea loc şase ture ghidate în rezervaţii naturale ale judeţului Bihor, la care vor lua parte peste 350 de elevi din cinci şcoli.
Arii protejate
Totodată, peste 250 de tineri vor fi informaţi cu privire la rezervaţiile din judeţ. Ieşirile vor avea loc în aria protejată Defileul Crişului Repede-Pădurea Craiului, la peșterile Meziad și Farcu (Peștera cu cristale de la Roșia), în rezervaţia naturală Tăşad, unde vor fi vizitate situl paleontologic de la Tăşad – unul dintre cele mai importante şi bogate din ţară, aici fiind descoperite fosile de balenă pitică, delfini şi numeroase urme pietrificate ale vieţii marine din străvechea Mare Panonică – precum şi Centrul de vizitare muzeal din Tăşad. De asemenea, vor avea loc două activități de ecologizare în zona Centrului de Agrement Șuncuiuș și două întâlniri pe tema voluntariatului.
Până în prezent, peste 150 de tineri, împreună cu ghizi şi profesori, au vizitat rezervaţii naturale ale judeţului Bihor. În 24 octombrie a avut loc prima ieşire ghidată în Defileul Crișului Repede, în cadrul proiectului „Tinerii ambasadori ai naturii”, iniţiat şi finanţat de DJST Bihor. Participanții, 45 de elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și voluntari ai DJST Bihor, au descoperit pe teren ce înseamnă o arie protejată, care sunt condițiile minime pentru a respecta biodiversitatea naturii. Proiectul continuă până în 15 decembrie cu alte șapte ture ghidate și activități în situl Natura 2000 – Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, la peşterile Meziad şi Farcu, în Rezervaţia naturală Tăşad, cu participarea a aproximativ 350 de tineri din județul Bihor.
În cadrul aceluiaşi proiect, în data de 1 noiembrie, elevi de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” şi voluntari ai DJST Bihor au vizitat Peştera Meziad și Peștera cu cristale din Mina Farcu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!